Gazdaság

MOLDOVA – Fagyos kapcsolatok

Tavaly folytatódott a moldáv gazdaság 1998-ban megkezdett mélyrepülése. Túl sok jóval 2000 sem kecsegtet.

Kedvezőnek aligha minősíthető kilátáisokkal néz az idei esztendő elébe Moldova gazdasága. Az 1999 elején életbe léptetett költségvetési megszorítások ugyan enyhítették a külső és belső egyensúlyi mutatók romlását, de ez nem változtatott a súlyos recesszión. Az ország GDP-je a múlt évre az 1991-es szint egyharmadára esett vissza.

A kedvezőtlen folyamatok két évvel ezelőtt kezdődtek. Az orosz pénzügyi válság nyomán 8,5 százalékkal csökkent a gazdasági kibocsátás értéke. Az orosz importkereslet szűkülése következtében pedig drasztikusan visszaesett a moldáv export. A gazdaságpolitikai válasz késett, az energiaszektor átalakítása tekintetében éppúgy, mint a költségvetési reform következetes végrehajtásában. Emiatt a makrogazdasági egyensúlytalanságok enyhítése csak 1999-ben vette kezdetét.

A tavaly márciusban hivatalba lépett, de azután mindössze fél évet kihúzó Sturza-kormány elődeinél radikálisabb – s az ország fő hitelezőjének számító Nemzetközi Valutaalap (IMF) számára is elfogadható – programmal állt elő.

A radikális buzgalom számszerűsített céljai dicséretesek voltak: az IMF-fel kötött megállapodás értelmében az új kormány vállalta, hogy az 1998-ban a GDP 8 százalékára rúgó költségvetési hiányt 1999-re 3 százalékra mérsékeli. A nemzetközi hitelezőkkel azonban tavaly megromlott a viszony, miután Chisinau képtelennek bizonyult a vállalt mutatók teljesítésére. November elején az ország újabb kormányválságot élt át, amelyet követően csupán az államfő harmadik miniszterelnök-jelöltjének, Dumitru Braghisnak sikerült elnyernie a törvényhozás bizalmát. (A külföld felé tett szimbolikus gesztusként értékelhető, hogy az új miniszterelnök az előző kabinetben a reformügyi miniszter posztját töltötte be.)

Nehéz év vár azonban a Braghis vezette kormányra is, hiszen az idén az ország könnyen fizetésképtelenné válhat. A 120 millió dolláros adósságszolgálati kötelezettség teljesítése messze meghaladja Moldova lehetőségeit, különösen azt követően, hogy az IMF és a Világbank felfüggesztette az együttműködést az országgal. Először is a kemény telet kell átvészelniük a moldovaiaknak, amit megnehezít, hogy az ország energiaszektorában többségi tulajdonnal rendelkező orosz Gazprom a 303 millió dollárra rúgó moldáv adósság miatt tavaly decemberben felfüggesztette a gázszállításokat. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik