Gazdaság

IPARI KÉPFELDOLGOZÁS – Szükségből erény

Selejtet mindenki gyárt, de ez még nem lenne gond; baj akkor van, ha a hibás darabok eljutnak a felhasználóhoz. A Falcon-Vision Kft. ezt próbálja megakadályozni: olyan képfeldolgozó rendszereket fejleszt, amelyek nagy sebességgel ellenőrzik a futószalagon rohanó munkadarabok minőségét. Legújabb terméke, egy hengerfej-gyártósoron 19 kamerával 750 paramétert ellenőriz. A cég ezt az új szisztémát az Opel egyik beszállítójának, a német VAW magyarországi leányvállalatának megrendelésére készítette.

Minden képfeldolgozó rendszer alapja a kamera, amely képet közvetít egy számítógép memóriájába; a komputeren futó program pedig a digitális kép alapján távolságokat mér, arányokat hasonlít össze vagy színt elemez. A VAW hengerfejein több száz olyan paraméter van, amelyeket vizuálisan kell elemezni, méghozzá úgy, hogy közben a gyártás folyamata ne lassuljon. A termék előállításának ciklusideje 24 másodperc; ennyi idő áll rendelkezésére a kontúrok, a furatok, vagy az olajátfolyó nyílások mélységének és formájának ellenőrzésére. A rendszerhez szükséges szoftvereket, sőt a hardvert is maga a Falcon-Vision gyártja. “Ez a kezdeti időkben a készen kapható eszközök magas ára miatt kényszer volt, ma viszont már előny, mert így saját gépeinket éveken át elláthatjuk alkatrészekkel, s bármikor felújíthatjuk azokat” – mondja Kőhalmi József értékesítési igazgató.

A cég legújabb fejlesztései elérték a videojelekkel továbbított képek feldolgozásának felső határát, ez másodpercenként 25 képkocka felismerését és elemzését jelenti – valós időben. A figyelemreméltó teljesítményt jelenleg egy demonstrációs készülék mutatja be, amely a kamera előtt változtatható sebességgel elhaladó féldecis üvegpalackok méreteinek azonnali ellenőrzését végzi. Ekkora kapacitásra persze általában nincs szükség, mert a gyártás a másodpercenkénti 25 darabos sebességnél az esetek zömében jóval lassabb. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik