Gazdaság

HETI PORTFÓLIÓ – Ellentétes hatások éve

Ebben az évben az egymásisal ellentétes hatások lesznek jellemzőek a magyar részvénypiacon az Erste Bank elemzési igazgatójának várakozásai szerint. Egyrészt igen kedvező a kép, amennyiben a magyar makrogazdaság jelenlegi kilátásait nézzük. A legfrissebb adatok szerint Magyarország kiheverte az 1998-as orosz válság hatásait, és ma úgy tűnik, a gazdasági növekedés, valamint a külső és belső egyensúly kedvezően alakul. Emellett ezt az évet a tőkepiacokon a konvergencia határozhatja meg, s ezáltal csökkenhet a magyar papíroktól elvárt kockázati felár.

A vezető nemzetközi piacok kilátásai már nem ennyire egyértelműek. A legfőbb veszélyt a várhatóan tovább emelkedő amerikai és nyugat-európai kamatlábakban látja Sztanó Imre. Nem kizárt, hogy a jegybankoknak az év során többször a monetáris szigorítás eszközéhez kell nyúlniuk, ami a részvénybefektetések alternatív hozamát, valamint a vállalatok forrásköltségét növelné.

Semleges nemzetközi környezet esetén azonban optimisták az Erste munkatársai. Ezt fejezi ki a részvények 50 százalékos aránya a portfólióban.

A Matáv-részvények 10 százalékos súlyát azért tartja indokoltnak Sztanó, mivel ez a társaság lehet az egyik nagy nyertese a konvergencia folyamatnak. A jelenleg inkább spekulatívnak tartott Mol is bekerült a portfólióba, mivel hosszabb távon ígéretes növekedési potenciál rejtőzik a cégben. Kiemelt érdeklődés övezheti az Antenna Hungária privatizációját, ami kedvező hatást gyakorolhat a részvény árfolyamára. A Graboplast esetében a javuló kilátások következtében nőhet a befektetői érdeklődés. A Kékkúti Ásványvíz papírjait továbbra is felvásárlási célpontnak tartja a szakértő. A Zwack bekerülését a társaság kedvező fundamentumai mellett a papír magas osztalékhozama is indokolja. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik