Gazdaság

SIVATAGI FESTŐNŐ – Hamis kollekció

Georgia O’Keeffe amerikai festőnő egy sorozatáról a napokban bebizonyosodott, hogy minden darabja hamisítvány. Georgia O’Keeffe az amerikai absztrakt festészet kiemelkedő alakja, legismertebbek a sivatagi virágokat és egyéb természetes sivatagi tárgyakat, például állatok csontvázait ábrázoló hatalmas tájképei.

A művésznő 28 festményből álló, a The Canyon Suite elnevezésű sorozata a nyolcvanas években bukkant fel. A képeket Crosby Kemper Jr., egy Kansas City-beli bankár és műgyűjtő vásárolta meg 1993-ban a családi alapítványa által működtetett kortárs művészeti múzeum számára 5 millió dollárért. A vízfestmények 1994 óta szinte folyamatosan láthatóak Kansas Cityben, de megjárták az Egyesült Államok számos további múzeumát is. Hitelességüket először tavaly októberben kérdőjelezték meg, miután az akkor publikált, O’Keeffe műveit tudományos igénnyel rendszerező katalógusban a sorozatról nem esik említés. A kansasi múzeum és az amerikai nemzeti galéria munkatársai ezt követően nyomozásba kezdtek, és megállapították, hogy a kérdéses képek semmiképpen sem lehetnek a festőnő alkotásai. A képekhez használt papírok némelyike ugyanis a harmincas, míg másik részük a hatvanas évekből származik, így kizárt, hogy a művek 1916 és 1918 között készültek, amikor a festőnő a sorozat névadójául szolgáló texasi Canyonban élt. De nemcsak a papírok kora, hanem a minősége is árulkodott: a szakértők szerint O’Keeffe nem használt olyan papírt, amilyenre a vizsgált képeket festették.

A múzeum bízik abban, hogy Gerald Peters New York-i műkereskedő, akitől a műalkotásokat annak idején megvásárolták, betartja ígéretét, miszerint visszafizeti a vételárat, amennyiben kiderülne, hogy a képek nem eredetiek. –

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik