Gazdaság

BORSODCHEM – Csehországi akvizíció?

Az elmúlt hét nyertese 8 százalékot meghaladó árfolyam-emelkedésével egyértelműen a BorsodChem részvénye volt. A jelentős emelkedés valószínűleg nem egyszerűen azzal magyarázható, hogy a külföldi intézményi befektetők érdeklődése felerősödött a magyar tőkepiac, s azon belül is a középkategóriájú cégek irányában. A kazincbarcikai társaság részvényeit különösen vonzóvá tette az igazgatóságnak az a bejelentése, hogy tárgyalásban állnak a Moravské Chemické Závodyval (MCHZ). A cseh gyár a BorsodChem egyik fő termékének számító MDI alapanyagát, az anilint állítja elő, kapacitása éppen megfelel a kazincbarcikai társaság jövőbeli igényeinek. Az MCHZ stratégiai fontosságát megfigyelők szerint az is növeli, hogy a Európában összesen két független anilingyár működik. Az akvizíció jelentős megtakarításokat eredményezne a BorsodChemnél, ráadásul a cseh lapjelentésekben olvasható 23 millió dolláros vételár megfigyelők szerint még a 32 millió dolláros adósságállomány átvállalásával együtt is vonzónak tűnik.

Kedvezően alakul a BorsodChem másik fő termékének, a PVC-nek az árpozíciója is. A jelenlegi kilónként 1,5-1,6 márkás árszint az 1997-es lokális csúcsnak felel meg, s az újra élénk keresletnek köszönhetően több mint 70 százalékkal haladja meg a tavaszi 0,9 márkás mélypontot. Eközben az olaj árával többé-kevésbé együtt mozgó PVC-alapanyag, az etilén ára beállt a tonnánkénti 1100 márkás szinten.

Réthy Róbert, a Procent elemzője a jelenlegi fedezeti szintek stabilizálódása mellett 7,78 milliárd forintos idei és 15 milliárd forintos 2000. évi nettó eredményre számít. A jelenlegi 9300 forint feletti árfolyamot alapul véve most 12,5-ös, jövőre pedig 6,5-ös P/E-érték (árfolyam/egy részvényre jutó eredmény) adódik. Mindezt figyelembe véve, az elemző nem számít további jelentős árfolyam-emelkedésre. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik