Gazdaság

A VSZ főbb tulajdonosai

CHASE NOMINEES. Külföldi befektetési társaság, amely a pozsonyi tőzsdén külföldi tulajdonosok érdekeit képviseli. Részesedése 13,79 százalék.

VSEOBECNA AKCIOVA SPOLOCNOST. A szlovák vagyonügynökség tulajdonában lévő befektetési társaság; 10,79 százalékos tulajdonrésze kérdéses, mivel a részvénycsomag törvényeket sértve került külföldre.

HUTNIK. A vasmű szakszervezete által létrehozott részvénytársaság, amely a privatizáció első hullámában szerezte meg a tulajdonrészt. A 10,38 százalékos részvénycsomag 7 éve változatlan kezekben van.

DLHOPIS OCP. Szlovák befektetési társaság, amely a második privatizációs hullám idején jött létre. Általában az állami tulajdonosokkal együtt szavaz; 10,06 százalékot birtokol.

PRIEMYSELNA BANKA. Ez év októberéig állami érdekeltségű bank, jelenleg a jegybank kényszerfelügyeletet gyakorol felette. Privatizációját valószínűleg a bank saját tőkéjéből történt alaptőke-emeléssel hajtották végre, amivel kapcsolatban bűnvádi eljárás folyik. Tulajdonrésze 9,30 százalékos.

FERRIMEX. Az egyetlen kisebb tulajdonos, amelynek közvetlen tulajdonosa Alexander Rezes. A második privatizációs hullámban szerezte meg a 3,49 százalékos részvénycsomagot. (A többi tulajdonos tulajdonrésze nem éri el a 3 százalékot.)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik