Gazdaság

GRAPHISOFT – Tovább építkezik

Amíg a Graphisoft részvényeinek árfolyama nem éri el a 20,45 eurós árat – ez volt a frankfurti emisszió idején a kurzus -, addig a cég menedzsmentje nem tervezi a budapesti bevezetést. Bojár Gábor társalapító és elnök-vezérigazgató mindazonáltal elképzelhetőnek tartja, hogy 2000 második felében már a Budapesti Értéktőzsdén is kereskednek majd a papírral. Ám – gondolkozott tovább hangosan a cég múlt heti befektetési napján Bojár – talán több előnnyel járna, ha a New York-i elektronikus börzén, a NASDAQ-on jegyeznék a Graphisoft-részvényt.

Bojár bizakodó az árfolyamot illetően, a részvény jelenlegi gyengélkedése nem a társaság működésére, hanem az ágazat strukturális gondjaira vezethető vissza. A 11 euró körüli árfolyam elsődleges oka az, hogy az építészeti szoftverek piaca megtelt, gyakorlatilag minden építész rendelkezik már ilyen programmal. A háromdimenziós megjelenítés azonban új alkalmazási területekre törhet be, s ez jelentős lökést adhat a társaságnak. Az egyik új lehetőség a létesítmény menedzsment (facility management), amit az ArchiFM2000 elnevezésű, ősszel bemutatott termékükkel céloztak meg. A másik kitörési pont pedig az építőanyag internetes kereskedelme, e téren ugyanis különleges szerep jut a háromdimenziós megjelenítésnek. A főként Európában erős cég ez utóbbi területen az amerikai piacon is jelentős eredményekre számít.

A társaság továbbra is az építészeti szoftverek terén fog tevékenykedni, mert marad a stratégia: “Nem a legjobb piacot célozzuk meg, hanem azt, amelyiken a legjobbak vagyunk.” Ennek jegyében régi hiányosságot pótolt a Garphisoft a bristoli Cymap szoftvercég 800 ezer fontért való megvásárlásával, mert így már az épületgépészeknek is tudnak szoftvert kínálni.” –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik