Gazdaság

KALAPÁCS ALATT – Félmilliárdos érték

Leütési áron számolva mintegy 580 millió forint folyt be a múlt héten árverező három galéria kasszájába, és ezzel még nincs vége az év végi dömpingnek. Lapzártánk után kerül sor a Bizományi ékszer-, illetve festményárverésére, porondra lép a Polgár Galéria december 8-9-10-én, majd 10-11-én a Kieselbach Galéria is. A Belvárosi Aukciósház 20-án tartja rendezvényét, s karácsony előtt még egyszer jelentkeznek ékszerkínálattal Nagyháziék (11-én), valamint a Pless & Fox is (13-án). A magyarországi aukciós piac tavalyi mérlege 3 milliárd forint körüli összforgalmat jelzett; az eddig történtek ismeretében nem kell különösebb jóstehetség ahhoz, hogy az idei eredmény ezt jóval túllépi majd.

Vegyük sorra a közeli napokban lezajlott aukciók “legjeit”, inkább csak időrendben, nem rangsorolva a galériák teljesítményét. Ez annál is inkább indokolt, mert a főszereplők, előbb a Blitz Galéria, majd a Nagyházi, legutoljára pedig a MűTerem egyaránt kimagaslót nyújtottak: a jelek szerint Kovács Lajos, Nagyházi Csaba és Virág Judit megtalálták azt a testre szabott piaci szeletet, ahol eredményesen hódíthatják meg az általuk megcélzott közönséget.

A Blitz Galéria igényes, ám szám szerint kevés, mindössze 58 tételes választékkal indult “csatába”. Összesen két kép maradt vissza, 32 alkotás ment el egymillió forint felett, ezen belül hatért pedig 10 millió feletti árig folyt az alkudozás. A kalapács 19 millió forintnál csapott le Munkácsy Mihály Naplemente erdőben című fára festett képénél, ugyanennyinél egy 1957-es nagyméretű Kassák-kompozícióra; 15 milliót ígértek egy Czóbel-aktért, 14 milliót Vaszary Jánosnak az 1920-as évek második felében alkotott Virágok című művéért és 11 milliót ért meg valakinek egy mindössze 2,5 millió forintos kikiáltási árról elindított csendélet Perlrott-Csaba Vilmostól. Az összbevétel kalapácsáron közel 180 millió forintot tett ki.

Nagyháziéknál a kétnapos, monstre – 550 tételes – festményaukción a megszokott antik művek vitték a prímet, míg a XX. századi kínálat inkább középkategóriás volt. Negyven képért adtak több mint 1 millió forintot, a rekordot, 9 milliós leütési árral Jean Ruyten 1876-os festménye jelentette, amelynek kikiáltási ára 1,7 millió forint volt. A 147 milliós összforgalom a kikiáltási árak összegét mintegy 65 százalékkal múlta felül. Nagyháziék árverésének harmadik napján fajanszok, fegyverek, ikonok, bútorok kerültek kalapács alá, e műfajban természetesen kevés a milliós érték, de azért akadt néhány, így például egy 1641-es augsburgi, reneszánsz óra, amely 4,4 millióért talált vevőt, egy másik darab – XIX. századi, Amszterdamban készült ütős szerkezet – 3 milliót ért. Tizenkét tételért alkudoztak 1 millió forint feletti összegig, és a mérleg az első nap végén közel 71 millió forintos forgalmat jelzett.

A MűTerem Galéria múlt pénteki rendezvényén 154 alkotás – festmények és köztük néhány Zsolnay edény – várt a közönségre. Az eredmény csaknem százszázalékos volt, hiszen mindössze öt festménynél fordult elő, hogy nem emelkedett kéz a magasba, míg a többség esetében nem győzte kapkodni a fejét a galériatulajdonos árverésvezető, aki ezúttal is hibátlanul végezte dolgát. S hogy nem csak “sportteljesítményre”, azaz egy aukció levezénylésére képes az eredetileg árverésvezetőként nevet szerzett Virág Judit, de a szeme sem csal, azt jelzik a leütési árak, amelyeket nem egy esetben a Kongresszusi Központban szép számban megjelent közönség is hangos tapssal jutalmazott. Ötvenkét tételnél ment 1 millió forint fölé a licitár, hat kép esetében koppant 10 millió forint felett a kalapács. Több Zsolnay is áttörte a milliós határt, ami már csak azért is meglepő volt, mert e vázák inkább kisméretűek voltak, azaz nem szolgálhatnak igazán látványos, feltűnő lakásdekorációként. Az aukció “legje” 25 millió forintos leütéssel id. Markó Károly Ruth és Boáz találkozása című vászna volt, míg a rendezvényt záró Aba-Novák Vilmos Subiaco című, falemezre festett temperája 6 milliós kikiáltás után 22 milliós leütéssel lett a második befutó. Az egyik legnagyobb meglepetést Pittner Olivér kétségtelenül látványos, de papírra festett Nagybányai részlete hozta: a 600 ezerért felajánlott műért 12 millióig rivalizáltak a teremben, illetve telefonon. A MűTerem Galéria így közel 283 millió forinttal járult hozzá az elmúlt hét félmilliárd forintot jócskán meghaladó aukciós forgalmához. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik