Gazdaság

RÉSZVÉNYPIAC – Átmeneti helybenjárás

Tartóssá vált a stagnálás a részvénypiacon. Esetleg a pénteki folyó fizetési mérleg adat kavarhatja fel a tőzsdei állóvizet.

Rég nem látott alacsony forgalom, és trend nélküli árfolyam-alakulás jellemezte az utóbbi napokban a részvénypiacot. A BUX végig 7400 pont körül mozgott, egy meglehetősen szűk sávban. A blue chipek kereskedése kifejezetten eseménytelen volt, egyedül a Richter erősödését lehet kiemelni: a gyógyszergyári papír árfolyama újra elérte a 13 ezer forintos határt. A Mol kurzusa ismét 5 ezer forint alá zuhant, és semmi sem utal arra, hogy rövid távon nagy fordulatra lehetne számítani.

A második vonal néhány reprezentánsa azonban kifejezetten magára talált. A Pick kurzusa hétfőn már 9500 forint fölé került – az utóbbi napokban mesze ez a részvény teljesített a legjobban.

A múlt héten dobta piacra az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. a BorsodChem részvényeit. Az alaptőke 5,3 százalékos csomagjának eladása volt az első olyan ügylet, amelyet az állampapír aukciókhoz hasonló technikával, úgynevezett többáras aukció formájában bonyolítottak le. Az új rendszer előnyének szakértők a gyorsaságot, illetve az alacsony költségeket tartják.

A tőzsdén egyébként a közeljövőben az elemzők további érdektelenséget jósolnak, egyedül a pénteken nyilvánosságra kerülő októberi folyó fizetési mérleg adat változtathatja meg érdemben a mostani hangulatot. Persze középtávon már szinte mindenki optimista – a jelenlegi makrogazdasági helyzet és a cégek várható dinamikus eredménybővülése alapján egyaránt erősödésre számítanak elemzők. Egyre kevesebben gondolják azt, hogy az Y2K még érdemben befolyásolhatja a részvénypiacot. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik