Gazdaság

IPAR – Jó tempóban

Az ipari termelés szeptemberben a 12 hónappal korábbihoz képest 13 százalékkal, háromnegyedéves átlagban 8,4 százalékkal emelkedett. Az exportértékesítés a tavalyi kilencedik hónaphoz viszonyítva 29,7 százalékkal gyarapodott, a belföldi eladások viszont csak 2 százalékkal nőttek. Az egy főre jutó termelés szeptemberben 8,1 százalékkal tett túl az elmúlt évi bázison, az előző hónapok 5,3, illetve 7,3 százaléka után.

A harmadik negyedévben az ipari termelés 10,4 százalékkal nőtt, így az erre az időszakra vonatkozó, az előző év azonos negyedévéhez mért GDP-növekedés 4,5 százalék körül alakulhat. Egy hasonlóan erős negyedik negyedéves GDP-adattal sem valószínű azonban, hogy a bruttó hazai termék éves növekedése elérheti a prognózisok felső határát jelentő 4,2 százalékot; valószínűbb a 3,9-4,0 százalék. Éves átlagban az ipari termelés 9,0-9,5 százalékkal múlja majd felül az 1998. évit.

Az építési-szerelési tevékenység volumene szeptemberben – szezonálisan és munkanappal kiigazított indexek alapján – 2,5 százalékkal haladta meg az augusztusit, míg az egy évvel korábbinál 7,6 százalékkal volt magasabb. Az első három negyedévben az épületberuházások volumene 6,6 százalékkal, míg az egyéb építményeké 4,3 százalékkal emelkedett. A befejező építés alágazat teljesítményének gyors, 30 százalékot meghaladó bővülése szeptemberben is folytatódott, az építési-szerelési tevékenység kétharmadát adó alágazat, a szerkezetkész épületek és egyéb építmények építése pedig 7,8 százalékkal bővült.

Az építőipari vállalkozások szeptemberben a tavalyinál 15 százalékkal nagyobb volumenű új szerződést kötöttek, míg az évkezdettől halmozott adat 11,7 százalékos felfutást jelez. A hó végi szerződésállomány viszont 2,9 százalékkal alacsonyabb volt a tavaly szeptemberinél, s bő 4 havi termelésnek felelt meg. –

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik