Gazdaság

ELECTROLUX LEHEL HŰTŐGÉPGYÁR RT. – Töretlenül

A Lehel Hűtőgépgyár megvásárlása után, 1992-ben jelent meg Magyarországon a világ egyik legnagyobb háztartásigép-gyártó vállalata, az Electrolux. A cég eddig 25 milliárd forint beruházást hajtott végre, aminek csaknem egyötödét környezetvédelemre fordította. Privatizációs szerződésében ugyanis nemcsak a hűtőgépgyár megvásárlása, hanem a környezeti károk helyreállítása is szerepelt.

A társaság a kilencvenes évek elején csak hűtőgépeket és hűtőládákat gyártott az országban. Később a termékskála bővítését követően Dániából idetelepült a porszívógyár, s felépült az abszorpciós termékek összeszerelő csarnoka. Ez utóbbi termékek gyártása vált az Electrolux Lehel legjövedelmezőbb üzletágává. A cégnek a magyar hűtőszekrénypiacon 80 százalékos a részesedése, és noha szinte miden háztartási terméke megvásárolható az üzletekben, a hagyományos fehéráruknál nem sikerült olyan jelentős sikereket elérnie, mint Nyugat-Európában.

A vállalat a múlt évben 53,3 milliárd forint árbevételt ért el, az idei első félévben pedig már 30 milliárdos forgalmat produkált. Az értékesítésből származó bevételnövekedés a kilencvenes évek eleje óta töretlen. Ez elsősorban az export bővülésének és a termelés fejlesztésének köszönhető.

A jászberényi társaság 3700 főt foglalkoztat, jelentős igényt támasztva ezzel a környék munkaerőpiacán. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik