Gazdaság

BOLDOGSÁGTESZT – Fizetésemelés helyett

A tartós házasság akkora boldogsággal egyenértékű, mint amekkorát százezer dollárnyi éves pluszjövedelem jelent – “számolta ki” egy amerikai és egy brit közgazdász. A pontos eredményhez 25 évi munka és mintegy 100 ezer ember tanulmányozása vezetett. David Blanchflower és Andrew Oswald megfigyeléseiket amerikai és brit polgárokon végezték, tanulmányuk címe: Jólét Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban.

Meglátásuk szerint az amerikaiak boldogságszintje az utóbbi 25 évben csökkent, ezzel szemben a briteké viszonylag szilárd maradt. A nők általában boldogabbak, mint a férfiak, a rés azonban szűkül köztük: ahogyan egyre erősödik a női egyenjogúság, a hölgyek úgy válnak egyre kevésbé boldoggá, mert mind keményebb versenyben kell helytállniuk – állítják a vizsgálatot végzők.

A pénz boldogít, de kevésbé, mint azt általában hinnénk. “Hatalmas összeggel lehetne csupán ellentételezni egy család széthullását” – mutat rá Blanchflower. A két közgazdász egyik legfőbb számítási teljesítménye a tartós házasság pénzbeli “egyenértékesítése”. Felméréseik szerint ez az állapot nagyjából százezer dolláros évi, azaz alig több, mint 8 ezer dolláros havi fizetésemeléssel ér fel. –

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik