Gazdaság

Kockázati tőke szakzsargon-szótár

BUSINESS ANGEL. Üzleti angyal; magánbefektető, aki a kisvállalkozásoknak saját szakértelmét is rendelkezésükre bocsátja.

CORPORATE VENTURING. Cégek vállalkozásai; a nagyvállalatok egy kisebb vállalkozás tőkéjében részesedést szereznek, hogy kiaknázhassák a kisebb cég speciális szakértelmét.

DEVELOPMENT CAPITAL. Fejlesztési tőke; a kockázati tőke elnevezése 2-3 évvel később, amikor a cégnek a növekedéshez további tőkére van szüksége.

EXIT. Kilépés; az a pont, ahol a kockázati tőkebefektető befektetésének egy részét, vagy egészét visszanyeri – tőzsdére vezeti, vagy eladja érdekeltségét.

LEMONS AND PLUMS. Citromok és szilvák; a rossz befektetések kivétel nélkül rossznak bizonyulnak, még mielőtt a jók hasznot hoznának. A citrom általában korábban beérik, mint a szilva.

LIVING DEAD. Élő holtak; olyan cég, amely éppen csak nyereséges, de soha nem váltja valóra a kockázati tőkebefektető reményeit.

MANAGEMENT BUY-IN. Vezetői bevásárlás; egy külső vezető vagy vezetői csoport befektetők támogatásával megvásárol egy céget.

MANAGEMENT BUY-OUT. Vezetői kivásárlás; egy befektető csoport támogatásával a cég vezetői megveszik a vállalkozást. Ezt kölcsönökből valósítják meg, melynek biztosítékául a cég eszközei szolgálnak.

RECOVERY OR TURNAROUND FINANCING. Mentőöv finanszírozás; a nehézségekkel küzdő cégek finanszírozása, ha nyereségessé tehető a cég.

SEED CAPITAL. Vetőmag tőke; általában kis mennyiségű tőke, amelyet azért biztosítanak, hogy egy jó ötletből piacképes termék vagy szolgáltatás válhasson.

SPIN-OUT. Kirajzás; egy nagyobb, bevezetett csoport alapít új vállalatot abból a célból, hogy új piaci lehetőséget aknázzon ki.

STAR. Sztár; olyan sikeres társaság, hogy ez a kockázati tőkebefektető portfólióban a sikertelen vagy éppen nyereséges cégek teljesítményét is kompenzálja.

SWEAT EQUITY. Verejték tőke; egy társaság tőkéjének az a része, amelyet a cégvezetők ösztönzésére szánnak.

VENTURE CAPITAL. Kockázati tőke; általában új, tőzsdén nem jegyzett vállalatoknak nyújtott tőkebefektetés, célja, hogy elindítsa a vállalkozást, támogassa fejlődését. A befektetetők nem csak pénzt adnak, hanem vezetési és ipari ismereteket is nyújtanak.

VULTURE CAPITAL. Keselyű tőke; az olyan finanszírozási ajánlatokra vagy ügyletekre alkalmazott pejoratív elnevezés, amelyeknél a kockázati tőkebefektető méltánytalanul nagy tőkerészt szerez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik