Gazdaság

DANUBIUS – Növekvő amortizáció

Az inflációnál kisebb mértékben, mindössze 3,5 százalékkal nőtt a Danubius-csoport árbevétele az idei első kilenc hónapban. A társaság gyorsjelentése szerint a koszovói válság a főszezonban is éreztette hatását, amit az is mutat, hogy a január-szeptemberi időszakban a “házak” foglaltsága átlagosan 3,1 százalékponttal, 58,2 százalékra csökkent. Ezen belül a szeptemberi kihasználtság ismét növekedést mutatott, 1 százalékponttal haladva meg a tavalyi – kiváló – kilencedik havi tényszámot. Az árbevétel inflációtól elmaradó emelkedéséhez hozzájárult az is, hogy a német márka – a bázisidőszaknál lényegesen kisebb mértékben – erősödött a forinthoz képest. (A szállodavállalat árainak nagy részét német márkában adja meg.)

A költségek közül legnagyobb mértékben az amortizáció ugrott meg. A csoport az idén a bérbe adott ingatlanok után – a korábbi 2,5 százalék helyett – 6,0 százalékos leírást alkalmaz, ez csoportszinten 653,5 millió forintos további értékcsökkenést jelent. Ugyanakkor az amortizációval korrigált üzemi eredmény is 7,6 százalékos csökkenést mutat. A márkában felvett hitelek értékelésénél pozitívan hatott a német valuta árfolyamának alakulása.

A társaság a vizsgált időszakban 2,2 milliárd forintot költött felújításokra, amelyek között elsőbbséget élveztek a többletbevételt ígérő, szolgáltatási színvonalat emelő szobafelújítások, valamint a biztonságtechnikai invesztíciók. A fenti folyamatok és a pénzügyi tevékenység pozitív eredményének eredőjeként az adózás előtti eredmény a bázisnál 3,4 százalékkal, 138 millió forinttal kevesebb, mindösszesen 3,9 milliárd forint lett. A tavalyival megegyező nettó profitot feltételezve, 430 forint körüli eredmény jut egy részvényre, így e társaságnál 10 körüli P/E-értékkel lehet számolni. –

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik