Gazdaság

KALAPÁCS ALATT – Marilyn hagyatéka

A legendáknak ára van. Ez mindennél fényesebben bizonyosodott be a Christie’s kétnapos múlt heti árverésén, amelyen közel 14 millió dollárt pengettek be a kasszába Marilyn Monroe rajongói. A brit aukciósház rendezvényének sztárdarabjáért, a híres-hírhedt estélyi ruháért, amelyet a színésznő Kennedy elnök születésnapján viselt (Figyelő, 1999/41. szám) 1 millió 267 ezer dollárig folyt a licit. A vevő, Bob Schagrin New York-i kereskedő, közvetlenül az árverés után úgy nyilatkozott: biztos benne, hogy jó vásárt csinált, mert a ruha legalább 3 millió dollárt ér.

Monroe 1956. február 29-én Kaliforniában kiállított vezetői jogosítványáért több mint 145 ezer dollárt fizetett a Ripley’s Believe It Or Not elnevezésű amerikai vállalat, amely nem sajnált további 222 ezer dollárt a filmcsillag Mafia (Maf) nevű máltai pincsijéről otthon készült hat felvételért. A színésznő briliánsokkal kirakott platinagyűrűje 772 ezer dollárt ért meg valakinek.

A vásárlók többsége egyébként férfi volt. Köztük Ed Pratt 200 ezer dollárt vert el két ruháért, Fred Arkanoff pedig 78 ezer dollárt hagyott ott a sztár egy fotójáért. Azt az 1956-ban kiállított okiratot, amely tanúsítja, hogy a színésznő a zsidó hitre tért át, s amelyet Marilyn és harmadik férje, a neves író, Arthur Miller hitelesített aláírásával, több mint 90 ezer dollárért egy amerikai magánszemély szerezte meg. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik