Gazdaság

FESZTIVÁLZENEKAR – Sikerdíj

A Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) és Fischer Iván második helyezést ért el Bartók Béla Concerto című művének felvételével a Gramophone-díjért folyó idei versenyben. A BFZ tavaly már elnyerte a zenei világ Oscarját, a Gramophone-díjat, akkor a Csodálatos mandarin megszólaltatását jutalmazták. Az idén az első helyezett az amszterdami Concertgebouw zenekar és Riccardo Chailly lett.

A siker ismét bizonyítja, hogy az együttes, amely itthon nem bővelkedik az anyagiakban, jó hírverője a magyar kultúrának.

A múlt héten Fischer Iván zeneigazgató ülősztrájkkal tiltakozott az ellen, hogy zenészei nem kapták meg a szeptemberi fizetésüket. Mint mondotta, kénytelenek a nyilvánosság és a fővárosi képviselők segítségét kérni, mert tudomása szerint a BFZ támogatásának egy részét – 54 millió forintot – a Fővárosi Önkormányzat csak azzal a feltétellel utalja át, ha a zenekart támogató alapítvány új szerződést köt a fővárossal. A zenekar büdzséje körül immár évente ismétlődik a huzavona, ám korábban ennyire nem fajultak el a viták. Az előző igazgató, Körner Tamás – egy időben Kocsis Zoltánnal karöltve – néhányszor a sajtó nyilvánosságához fordult, s a főváros néhány “ütésváltás” után rendszerint engedett. Igaz, akkortájt még 10-20 millió forinton alkudoztak a felek, a jelen helyzetben azonban a BFZ jövőre 200 millió forintos támogatásra számíthat, míg Fischer Iván szerint legalább 300 millióra lenne szükségük. A közgyűlés végül megszavazta a 9,5 millióra rúgó szeptemberi és októberi bérek kifizetését, ám felszólította a zenekart, hogy az idén már ne vállaljon újabb feladatokat. –

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik