Gazdaság

A WESTEL 900 RT. VEZÉRIGAZGATÓJA – Tisztséghalmozás felsőfokon

Sugár András ismeri a külföldi menedzseri kultúrákat, így jól boldogul a hazai üzleti életben is. Szerinte a vezetőknek hagyni kell érvényesülni a beosztottakat is.

Sugár András igazi tisztséghalmozó, ezért időnként le kell mondania egyről, hogy a többiben helyt állhasson. A napokban sokadik szervezetként az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) választotta elnökének.

Egyesek szerint első ránézésre is tekintélyt parancsoló menedzser. Ha jó kedve van, meglepő történeteket mesél az államigazgatásban lehúzott időszakról, illetve a New Yorkban kereskedelmitanácsos-helyettesként eltöltött évekről. Máskor, kizárólag a tárgyra szorítkozik, s ez esetben nagyon kevés pluszinformációt lehet belőle kihúzni. A beszélgetés készültekor például annak örült, hogy a távközlési felügyeleti szervezetek közvetítése nélkül sikerült roaming szerződést kötni a hamarosan induló negyedik mobiltelefon-szolgáltatóval, a Primatellel. Mint mondta, a világ többi országában az 1800-as cégeknek csak hosszas egyezkedés és állami segítség után sikerült megegyezniük a 900-asokkal a rendszerhasználatról.

Sugár András nagy megtiszteltetésként értékeli, hogy az Amerikai Kereskedelmi Kamara most őt választotta elnökének: “A szervezet elnökei között korábban szerepeltek magyarul beszélő vezetők, ám 10 éve, a szervezet fennállása óta én vagyok az első magyar állampolgár e tisztségben”.

Úgy véli, azért eshetett rá a választás, mert programbeszédében több olyan vezetési elemet vázolt fel, amelyet a kamara szervezetében is alkalmazni lehet. Az egyik legfontosabb vezetési kritériumnak a hatalommal való jó sáfárkodást tartja. Szerinte egy vezetőnek a hatalmával tudatosan, meggondoltan kell bánnia, s hagyni kell a többieket is érvényesülni. A szigor arra való, hogy a munkatársakból a maximumot hozza ki. Ezzel elkerülhető az “elefánt a porcelánboltban” effektus. Fontosnak tartja azt is, hogy a vezető saját tudását, információit megossza munkatársaival.

Villamosmérnöki diplomával rendelkezik és munkájában meghatározó a gyakorlati szemlélet. A mérnöki diploma, a műszaki szemlélet ellenére ma Magyarországon az egyik legjobb menedzsernek tartják. “Sok vezetéssel kapcsolatos szakirodalmat olvasok, s folyamatosan foglalkozom a vállalat gazdasági mutatóinak elemzésével, ami szerintem kreativitást ad.”

Saját bevallása szerint sokat tanul más vállalatok vezetőitől is. “Hallgatózom, figyelek.” A cégvezetésben feltehetően jelentős előnyt jelent számára, hogy ismeri a tengerentúli és a német menedzseri kultúrát is.

Pályafutásának két igazi nagy művét tartja számon. Az egyik a Westel Rádiótelefon Kft., ahol két évet dolgozott vezérigazgatóként. A másik a Westel 900 Rt. ahonnan egyetlen egy jó ajánlattal sem lehetne elcsábítani.

Egyébként 2004-ben jár le a szerződése, vagyis abban az időszakban, amikor a magyar távközlés a mai menetrend szerint már túl lesz a liberalizáción, a verseny még élesebbnek ígérkezik, s a rádiótelefon-társaságok igazi alternatívái lesznek a hagyományos vezetékes szolgáltatóknak. “Hogy mit fogok 2004 után csinálni? Még nem tudom.”

Arra a kérdésre, hogy van-e olyan tisztség, vagy díj, amelyet szeretne megkapni, azt válaszolta: nincs. Élvezem amit csinálok, s ennél nem kell több.”

SUGÁR ANDRÁS 1946-ban született Budapesten. 1969-ben végzett a Budapesi Műszaki Egyetem villamosmérnöki karán.

Öt munkahelye volt 1991-ig, megfordult az Elektromechanikai Vállalatnál, a Külkereskedelmi Minisztériumban, a New York-i magyar kereskedelmi kirendeltségen, az Intercoorporation Rt.-nél, végül a Transelektrónál. Itt került szorosabb kapcsolatba a telekommunikációval. Egyetlen munkahelyén sem töltött el hat évnél több időt. 1991-ben a Westel Rádiótelefon Kft. vezérigazgatója lett, s onnan a Westel 900 vezetői posztjára lépett.

Jelenleg az AmCham elnöke, a Magyar Business Leaders Forum elnöke, a Magyar Gyáriparosok Országos Szövetségének elnökségi tagja.

Nős, teniszezik, síel, utazik és kedveli a zenét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik