Gazdaság

ÁSZ-BÍRÁLAT – Cáfol a PM

A jövő évi büdzséről szóló törvényjavaslat nem tartalmaz a hiány finanszírozási módjára vonatkozó rendelkezést, és nem ad tájékoztatást a több évi elkötelezettséggel járó kiadási tételek későbbi évekre áthúzódó hatásairól – bírál az Állami Számvevőszék (ÁSZ) a 2000. évi központi költségvetésről szóló jelentésében, amelyet a múlt pénteken nyújtottak be az Országgyűlésnek. A számvevők kifogásolják, hogy a kabinet nem önálló előterjesztésként, hanem a költségvetési törvényjavaslatban kívánja módosítani az államháztartási törvényt. Ez az időbeli állandóságot, a megbízhatóságot és a szabályozás – és ezzel a 2000. évről szóló költségvetési törvény – hitelességét rontja. A társadalombiztosítási alapok jövő évi költségvetésével kapcsolatban az ÁSZ megállapítja: a törvényjavaslat nem tartalmazza az alapok kiadási többletének fedezetét, illetve a hiány finanszírozásának módját.

A Pénzügyminisztérium (PM) nem ért egyet az ÁSZ azon értékelésével, miszerint megalapozatlan a társadalombiztosítási alapok jövő évi költségvetése – olvasható a pénzügyi tárca e hét elején közzétett közleményéből. Bár az előirányzatok feszítettek, a PM kedvező makrogazdasági eredményekkel számol, valamint azzal, hogy az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) beszedési, illetve behajtási tevékenysége lényegesen eredményesebb lesz – szögezi le a költségvetési törvényjavaslatot kidolgozó minisztérium.

A minisztérium a kiadási előirányzatokat is kellően megalapozottnak, részletezettnek és áttekinthetőnek tartja. A PM szerint a társadalombiztosítási alapok ez évi költségvetési előirányzata alapvetően teljesülni fog, a hiány 42 milliárd forint közelében alakul, feltételezve, hogy sikerül teljesíteni az ez évre tervezett vagyonértékesítést. Tény, hogy az idén a gyógyszerkiadások a tervezettet számottevően meghaladják, de jövőre több olyan rendszer fog működni, amely nagyobb mértékben biztosítja az előirányzat megtartását – áll a minisztérium közleményében.

Ezzel szemben az ÁSZ szakemberei a kiadási oldalon mindenképpen alultervezettnek tartják az Egészségbiztosítási Alap természetbeni ellátásainak zárt előirányzatait, köztük a gyógyszerkasszát. A járulék-folyószámlákról nyerhető ez évi adatok rendkívül hiányosak, ami bizonytalanná teszi a várható teljesítések előrejelzését, valamint az erre épített 2000. évi számításokat – áll a számvevőszéki jelentésben. Az ellenőrző hatóság jelzi, hogy az egészségügyi hozzájárulás költségvetési törvény szerinti bevételi előirányzata (értéke a jövő évre 179,5 milliárd forint) ezen adónem 1997-es bevezetése óta egyetlen évben sem teljesült. Az ÁSZ megjegyzi, hogy az alapkezelők a költségvetési javaslatukban a bevételeket 64,4 milliárd forinttal, a kiadásokat pedig 5,9 milliárd forinttal alacsonyabb összegben prognosztizálták. Az egészségbiztosító a gyed folyósításával sem a bevételeknél, sem a kiadásoknál nem számolt.

A számvevők azonban nem csak az említett alapok körüli bizonytalanságokról tesznek említést, hanem más tényezőket is kifogásolnak. Így a költségvetés tartalék-előirányzataival kapcsolatban a jelentés rámutat: a 20 milliárd forint általános tartalék mértéke – a kiadási főösszeg 0,52 százaléka – alig haladja meg a törvényi előírás alsó határát, és nem egyértelmű, hogy a katasztrófaelhárítással kapcsolatos kiadások már megtörtént vagy csak esetleges jövőbeni katasztrófákra vonatkoztathatóak. Az ÁSZ kifogásolja azt is, hogy a törvényjavaslat mellékleteiből nem állapíthatók meg egyértelműen az EU-csatlakozást szolgáló költségvetési előirányzatok. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik