Gazdaság

Koros, nem vén

A dolgokat leegyszerűsítve fogalmazhatunk úgy, hogy az életkor előrehaladtával növekszik a tapasztalat, ezzel pedig fordított arányban változik a kreativitás. Ha tehát vállalkozásomat megszilárdítani kívánom, akkor a tapasztaltabb munkatársakra építek, ha azonban rugalmasabbá akarom tenni, akkor a fiatalabb, kreatívabb munkaerőnek adok nagyobb teret. Az MBLF Ötven Plusz/Mínusz Projekt (Értékes ötvenesek, Figyelő, 1999/38. szám) az idősebb, tapasztaltabb embereket igyekszik “helyzetbe hozni”. Feltételezem azonban, hogy számos vállalat nem öncélúan az életkor miatt diszkriminál, amikor e szerint határozza meg preferenciáit. A tíz évvel ezelőtti fordulat környékén sok munkaadó azt kommunikálta (és teszi azóta is): “A korábbi tapasztalatok jelentős részben nem értéket jelentenek számomra; olyant szeretnék foglalkoztatni, akinek ebből minél kevesebb van”.

Vannak olyan rendszerek is, amelyek ennek ellenkezőjét tartják fontosnak. A közalkalmazottak között például azok kapnak nagyobb anyagi és erkölcsi elismerést, akik idősebbek, régebben dolgoznak közalkalmazotti munkakörben, illetve minél több képzettséget igazoló “papírjuk” van – függetlenül az általuk nyújtott teljesítménytől. Nem véletlen, hogy az érintett közintézmények nem is az innovativitásról, rugalmasságról, és alkalmazkodóképességről híresültek el. Veszélyes, ha a munkaerő-kiválasztás kimondott-kimondatlan döntő kritériuma nem a munkára való megfelelés.

Valószínűnek tartom, hogy cikkben említett projekt sikeressége érdekében az idősebbeket és a fiatalabbakat egyaránt érdemes bevonni. A rugalmasság életkorból eredő csökkenését már az ifjúkorban érdemes következetesen lassítani – újabb kihívások rendszeres biztosításával.

Ami az öregedő társadalom adta kihívásokra válasz lehet, az a munkavállalók alkalmazkodóképességének növelése. A kommunikáció fejlesztése szintén kritikus sikertényező, ugyanis a generációs ellentéteket egyaránt jellemzi a fiatalok beképzeltsége és az idősebbek gőgje. A cél, hogy a szervezet munkacsoportjaiban találkozzon az évek során felhalmozott tapasztalat a kreativitással és a rugalmassággal.

MIKULÁS GÁBOR, GM Consulting, Kecskemét

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik