Gazdaság

VAN GOGH AMSZTERDAMBAN – Gachet is bedolgozott?

Tizenhét Van Gogh-képet kapott kölcsön a festőről elnevezett amszterdami múzeum, és ezzel az utóbbi évek legnagyobb Van Gogh-gyűjteményének gazdája lett. A holland mestertől a múzeumba került e munkák Paul Gachet gyűjteményéből származnak. Ő volt az az orvos, aki Vincent Van Goghot életének utolsó napjaiban ápolta a franciaországi Auvers-sur-Oise-ban.

Gachet maga is műkedvelő festő volt, és Van Gogh mellett olyan mestereket ápolt, mint Paul Cézanne, Camille Pissarro, Claude Monet és Armand Guillaumin. Szinte valamennyiüktől több festményt kapott ajándékba vagy fizetségképpen. Az utóbbi időben szakértők között vita bontakozott ki a Gachet hagyatékban fellelhető Van Gogh-alkotások valódiságáról. A gyanú árnyéka ma sem tűnt el teljesen, de a legnagyobb port felvert kép, az Auvers-i kert esetében elcsendesedett a csatazaj, miután a műbírálatra felkért francia muzeológusok eredetinek minősítették a képet (Figyelő, 1999/28. szám).

A Van Gogh múzeum mostani kiállításának is van pikantériája: a Saint Rémy-i Saint Paul klinika kertjéről készült két festmény. Van Gogh 1889-ben betegeskedett ott, és ott készítette a két művet, amelyek szinte teljesen egyformák. Az egyik ma az amszterdami múzeumban, a másik Essenben található. Bár az amszterdami szakértők soha nem kételkedtek eredetiségükben, tartja magát az az elképzelés, hogy csak az amszterdamit festette a mester, az esseni viszont egy “eredeti Gachet”. Egyes szakértők szerint legalább száz hamis Van Gogh forog a piacon. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik