Gazdaság

SZEKSZÁRDI – A hagyomány kötelez

A szekszárdi borvidék egyik legismertebb termelője, Vesztergombi Ferenc 30 éve készít borokat, és az üzemi borászat ranglétráját végigjárva, 1993-ban lett magánvállalkozó. Izgatta, hogy mit tud elérni a saját portáján, egyben a hagyományok is erre kötelezték, hiszen ősei is ezzel foglalkoztak. A Vesztergombi család ugyanis az 1700-as évektől termel szőlőt a a borvidék leghíresebb dűlőiben.

“Ezen a borvidéken mindenki a nulláról indult – mondja Vesztergombi -, hiszen nem a helyi nagygazdaságok privatizált területein kezdtek el termelni, hanem részben vásároltak, részben telepítettek szőlőt.” A terület, a talajösszetétel és a mikroklíma alapján szerinte itt lehet a legszínesebb vörösbort termelni, s nem lehet véletlen, hogy régebbi a története e borvidéknek, mint akár a villányinak, akár az egrinek. Igazi sajátosság a kadarka, amelyet ma már gyakorlatilag csak ezen a vidéken termelnek (igaz, részesedése alig 5-7 százalék közötti), s egykoron ez volt az alapja a szekszárdi bikavérnek is. Vesztergombi szerint az a legfontosabb, hogy a világ borízlésének megfelelő, de mindíg szekszárdi karakterű bort termeljenek.

Évi 40 ezer palackjának java vörösbor, a fehér illetve a rosé aránya 10-10 százalék; mindezeknek majd negyede kerül exportra. Elsősorban Svájcba, de volt idő, amikor úgy nézett ki: a tengerentúl lesz a fő felvevő piaca. Egy kanadai kereskedő cég Magyarországra látogató munkatársainak ugyanis még 1993-ban annyira megtetszett két fajtája, hogy a listázást is kifizették – amit ő az akkori lehetőségei alapján nem tudott kigazdálkodni. A gond csak az volt, hogy olyan mennyiséget igényeltek volna, amelyet nem tudott vállalni.

A boros gazdák általában nehezen kezelhető egyéniségek, így bizonyos szituációkban nem tudnak megfelelően kommunikálni, de a jó borok és a sok közös sajátosság persze összehoz minket – mondja. Mind az exportot, mind az importot saját kézben tartja a Vesztergombi család. “Az export nem ördögi dolog, s ha saját magunk csináljuk – hangzik a recept – biztosan nem lehet a jégre vinni minket.” Az import persze nem azt jelenti, hogy bort hoznának be, palackot és dugót viszont igen, hiszen megfelelő minőséget itthon csak jóval drágábban lehet kapni. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik