Gazdaság

ÁSZÁR-NESZMÉLYI – Mint a Loire völgye

A neszmélyi dombok között barangolva bizony sok tájék jut eszébe az utazónak, talán csak egyedül Franciaország nem. Pedig Keresztury Éva, a Hilltop Neszmély Rt. kereskedelmi igazgatója szerint, szőlős teraszaival éppen a Loire völgyére hasonlít. A vidék gazdag fajtaválasztékában a szürkebarát, a cserszegi fűszeres szépen megfér az irsai olivérrel, a leánykával, a királyleánykával és az olyan világfajtákkal, mint a chardonnay vagy a sauvignon blanc – no és persze az olaszrizlinggel.

Keresztury Éva szerint nem veszélyes a kuriózumnak számító, már-már történelmi helyi fajták helyébe a borvidéket a világszerte mindenütt termelt divatfajtákkal betelepíteni. Váltani mindenképpen kell, hiszen az éretlen szőlőből készült édes német borok tönkretették a rizlingek jó hírét a borpiacon. A világfajták pedig azért divatosak, mert jók és keresettek. A példa nem véletlen, hiszen éveken keresztül ausztrál borász keze alatt érlelték a bort a Hilltop Neszmélynél (akkori nevén Interconsult Rt.-nél). A Hilltop ugyanis a különleges minőségű borok piacán hódít, s elsősorban exportra, főleg Angliába szállít. Ennek megfelelő az ultramodern technikai háttér. Az eredmény nem is maradt el: tavaly az angol Wine Magazine a neszmélyi cserszegi fűszerest kategóriájában az év borának választotta.

Keresztury Éva szakmai karrierje is megérne egy különdíjat, hiszen az Ágker Kft. londoni borexportját lebonyolító “ügynökként” került a pályára, majd amikor a cég nem tudta finanszírozni a kivitelt 1991-ben, kölcsönpénzből kapcsolódott be az ügyletbe. Három év múlva már más borászatok borait adta el a szigetországban, majd bérelt pincékben ausztrál borásszal kezdett bort készíteni. A Móri Állami Gazdaság privatizációjáról lemaradva akadt végül Neszmélyre, ahol a szövetkezetből kivált tagok akartak megszabadulni a pincétől. A mintegy 350 hektáron termelt saját szőlő mellé még vásárol is a társaság, amely tavaly 7 millió palack bort exportált, az idén pedig a 9 millió palackot is meghaladja már a kivitel. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik