Gazdaság

MÁTRAALJAI – Szövetkezni most érdemes

A mátraaljai borvidék Magyarország egyik legnagyobb kiterjedésű hegyvidéki szőlőtermelő területe, ennek ellenére kevés neves családi pincével büszkélkedhet. Ez utóbbiak egyike Szőke Mátyás 1991-ben alapított gyöngyöstarjáni pincészete. A széles fajtaválasztékot nyújtó, modern technológiával dolgozó borászat nemcsak az igényes honi borfogyasztók körében ismert, Nyugat-Európába, sőt Brazíliába is exportál borokat.

Szőke Mátyás saját ültetvényeinek termésén kívül a vele szoros kapcsolatban álló másik három termelő szőlőjét is feldolgozza, így összesen 30 hektárnyi ültetvényről származó bort palackoz. Mint elmondta, ez az a minimális üzemméret, amely mellett megtérül a drága borászati technológia, s kompromisszumok nélkül tudja magas minőségi borokkal kiszolgálni a nagykereskedőket. Európai szintű árat ugyanis csak nagyon jó minőségű borért hajlandók fizetni a vevők, ez pedig csak a magyar átlagnál sokkal alacsonyabb – maximum hektáronkénti 80 mázsás – terheléssel érhető el. Mivel a terméskorlátozás nemhogy kevesebb, hanem éppen hogy több munkát ad a termelőnek, a minőségi szőlők előállítási költsége nagyságrendekkel haladja meg a mai magyar átlagot.

Éppen a drága technológia és a költséges termelés teszi szükségessé a termelők szövetkezését. Bár ez utóbbi kifejezés – az elmúlt évtizedek rossz emlékei miatt – Szőke Mátyás tapasztalatai szerint ma még inkább riasztja a magyar gazdákat, úgy véli: a saját néven történő palackozás, családi pincészet kialakítása ma már nem mindenki előtt járható út. Az ország egyik legnagyobb fehérboros vidékének mindenképpen szüksége lenne több önállóan palackozó pincészet megjelenésére, hiszen az elmúlt évtizedekben az itt termett szőlőket Egerben dolgozták fel, azok mátraaljai-gyöngyösi borként ritkán jelentek meg. Egy-két termelő pedig kevés a borvidék régi hírének visszaszerzéséhez.

Mátraalja a hagyományos fajtákon (a szürkebaráton, az olaszrizlingen, a leánykán és a traminin) kívül az országban másutt is divatos világfajták – a chardonnay és a cabernet – termeléséhez is kitűnő adottságokkal rendelkezik. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik