Gazdaság

KUNSÁGI – A mindennapok bora

Nem igaz, hogy a szőlőnek hegy kell; az Alföldön is lehet finom bort készíteni – állítja Dabasi Gábor, a Kecskemétvin 2000 Kft. elnök-vezérigazgatója. Igaz, a sárfehér, a kövidinka, a kadarka hazája ritkán érlel különleges, egzotikus zamatokkal teli borokat, de friss, könnyű, üde “gyorsfogyasztásúakat” igen. Meg is van hozzá a tradíció. A kunsági ugyanis történelmi borvidék. A nomád magyarok már a honfoglalás idején szőlőművelőkre bukkantak a mai Kecskemét környékén. Már akkor felismerték, hogy a homokon, az ország tán legmelegebb táján – ahol az egyik legmagasabb a napfényes órák száma – az éghajlat ideális a szőlőnek, a lágy, könnyű borok készítésének. Olyan gyümölcs illatú italoknak, amelyekkel ma is jól esik leöblíteni a falatot, mert kívánkozik a modern konyha könnyű ételei mellé. Innen ered a borvidék mottója: a jó kunsági “a mindennapok bora”.

Dabasi Gábor reméli is, hogy ez a “könnyedség” – a gasztronómiával karöltve – megint divatba hozza a kunsági itókákat. A Kecskemétvin 2000 Rt. példája is bizonyítja, hogy a modern eljárással, igényesebben érlelt friss homokiak külföldön ma is kelendőek, sőt kelendőbbek is, mint itthon, hiszen a cég 50 ezer hektoliteres, 90 százalékban palackozott termelésének 55 százalékát exportálja. A belpiac ugyanis nem felejt: ma már “méltatlanul sanda” szemmel figyeli, nem bízik az alföldi borok minőségében.

Tény, hogy ennek korábban volt alapja, amikor a borgazdaságon is végigsöpört a történelem vihara. A hirtelen nagyüzemesítésnek jó ideig áldozatul esett a minőség, sok gyalogművelésből kordonosra áttérített fajta pedig nem bírta a kontinentális tél hidegeit. Ám a térségben két évtizede megkezdődött a szőlőművelés rekonstrukciója.

A Kecskemétvin 2000 Rt. fő terméke az olcsó asztali bor. Közöttük például a Mulatós, az Aranyhomok, a Zalagyöngye, a Kövidinka, de több minőségi bort is készít (olasz rizling, rajnai rizling, muskotály, kadarka, kékfrankos, kékfrankos rosé, rizlingszilváni, cabernet sauvignon). A csúcson a MET márkanévvel fémjelzett termékek, közöttük is a Mathias Cellar áll. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik