Gazdaság

KALAPÁCS ALATT – Virágéknál minden elkelt

A Polgár Galéria háromnapos múlt heti rendezvényével megkezdődött az őszi-téli aukciós szezon Budapesten. Polgárék a tőlük megszokott nagy választékkal álltak a közönség elé, a kínálatból jelentős részt képviselt a Fenyő-hagyaték. A meggyilkolt médiavállalkozó gyűjteményéből kiemelkedő sikert arattak a falikárpitok, amelyek közül nem egy kikiáltási árának tízszereséért, 200 ezer forint körüli összegekért kelt el. 1,3 millió forintos kalapácsáron talált vevőt a 200 ezer forintért kikiáltott Zsolnay falikút. A felkínált kerti szobrok java is elment. Jó áron forogtak Fenyő János antik, többnyire lovasjelenetet ábrázoló képei, amelyek többségét a kikiáltási ár duplájánál “ütötték le”. Egy 1700-as évekből származó Tájkép lovakkal – ismeretlen holland festő műve – a 600 ezres indítást követően 1,9 milliót ért meg valakinek. Mint Polgár Árpádtól megtudtuk, az aukción kevés érdeklődést kiváltó díszes aranyozott lámpák közül a rendezvényt követően végül is megvásárolták az egyik lovaskompozíciós szerkezetet.

Az árverés rekordere a nem a Fenyő-hagyatékba tartozó Kádár Béla-kép lett: az Asztaltársaság című alkotásért 1,5 milliónál indult az alku, és a kalapács 4,2 millió forintnál jelezte a licit végét.

Polgárékat A MűTerem Galéria követte ugyancsak a múlt héten az aukciós porondon. Virág Judit ezúttal összesen 26 tételt – festményeket és Zsolnay-tárgyakat – kínált eladásra. Hogy a művészettörténész-galériatulajdonos szeme nem csal, azt bizonyítja, hogy egyetlen kép, az itthon kevéssé ismert Skuteczki Döme vászna kivételével mindent felvásárolt a rendezvényen megjelent félezer fős közönség. A mintegy 40 millió forintos össz-kikiáltási árat, alig egy óra alatt, 89 millióig srófolták fel az alkudozók; ilyen magas összeget jó néhány hazai galéria csak százon felüli tétel elárverezésével szokott elérni. A Zsolnay-vázák sikere egyébként minden előzetes várakozást felülmúlt. A rekord egy 1900 körül készült, úgynevezett Nabis vázához fűződik; a vulkáni képet megjelenítő darab leütési ára, 480 ezer forintos indulás után, 1,2 millió lett. Egymillió forintért eladtak egy másik, az előbbihez hasonló korú porcelánfajansz vázát is. A festmények közül Id. Markó Károly A halász című, Olaszországban festett képe lett 16 millió forintos kalapácsárral az árverési csúcstartó, de látványos sikert aratott még Munkácsy Mihály A kis bámészkodó című képe (12 millió forint), Lotz Károly Ámor és Psyhéje (9 millió forint) és Egry József sejtelmes fényű, Bálban című pasztellja (8 millió forint). –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik