Gazdaság

Jövedéki termék lesz a bor

A kormányzat szándékai szerint a módosított jövedéki törvény a bor efféle termékké minősítése mellett – a teljes termékpálya lefedése érdekében – a szőlőtermelőkre is kiterjed majd. Ezért kezdeményezni kell a vámhatósági nyilvántartásba vételt, s tevékenységükről évente be kell számolni a hatóságnak. A hobbiborászok ez alól mentesülnek.

A jövőben bort kereskedelmi mennyiségben csak egyszerűsített adóraktári engedéllyel vagy bor adóraktári engedéllyel lehet majd előállítani. Az egyszerűsített engedélyt csak saját termésű szőlő feldolgozói kaphatnak, de csak akkor, ha három év átlagában 1000 hektoliternél kisebb mennyiségű bort készítettek. Ilyenkor nem kell például jövedéki biztosítékot nyújtani, s a kettős könyvelés sem feltétele az engedély megadásának.

A bor adóraktári engedélyhez szükséges feltételek is enyhébbek, mint más jövedéki terméknél. Viszont a törvény megszegőivel szemben szigorú szankciók lesznek. A zárjegy, vagy a hivatalos zár hamisítása, jogtalan módon való megszerzése, előállítása például minimum 200 ezer forint bírsággal sújtható.

A bor jövedéki adóját literenként 10 forintban határozná meg a kormány, a parlamenti képviselők viszont 5 forintot támogatnak. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik