Gazdaság

HETI PORTFÓLIÓ – Biztató profitlehetőségek

Izgalmas őszre számít Ferencz Zsolt, az MKB Értékpapír és Befektetési Rt. munkatársa. Véleménye szerint elsősorban a nemzetközi piaci hírek fogják meghatározni a magyar részvények áralakulását, de az egyes társaságok eredményei is befolyásoló tényezők lehetnek.

Ferencz Zsolt szerint az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed októberi ülésén nem fogja ismét megemelni a kamatokat, hiszen a közelmúltbeli kamatemelés már érezteti hatását.

A számítógépek ezredvégi dátumváltási problémájától nem tart az üzletkötő. Az őszi korrekció pedig várhatóan szerényebb mértékű lesz, mint volt a megelőző években.

Az ajánlott portfólióban háromszor szerepel 10 százalékos súllyal a 2001/H jelű állampapírcsomag. Az első 10 százalék egy “hedge pozíció” fedezetéül szolgál, amely a 70 százalékos részvényportfólióval megegyező értékben vásárolt 1999. decemberi BUX határidős eladását jelenti. A második 10 százalékos pakett egy “kosáreladás” fedezete. E pozícióban 5 százalékos kamatprémiumot tartalmaznak a forinthozamok a devizakosár súlyozott kamatához és a leértékelés üteméhez képest. A 2001/H harmadik csomagja kockázatmentes állampapír-befektetésként szerepel a portfólióban.

A három kiválasztott részvény esetében a piac teljesítményét meghaladó növekedést – esetleg mérsékeltebb esést – vár a szakértő.

A fentiek együttes figyelembevételével érthető Ferencz Zsolt azon várakozása, amely változékony árfolyam-alakulást és a BUX akár 8 ezer pont fölé való erősödését prognosztizálja az év hátralévő részében. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik