Gazdaság

Eladólistán

SLOVENSKÉ ELEKTRÁRNE. Monopolhelyzetű, 100 százalékban állami tulajdonú villamos-ipari vállalat. Működési területei a villamos energia előállítása, és a felhasználókhoz való eljuttatása, beleértve a lakossági fogyasztókat is. Kisebbségi részesedésének értékesítése előtt feltehetően különválasztják az erőműveket, elosztóállomásokat és a hálózatokat.

SLOVENSKY PLYNÁRENSKY PRIEMYSEL. Monopolhelyzetű, 100 százalékos állami tulajdonú vállalat, amelyet a gazdasági minisztérium kezel. A földgáz tranzitszállításától az elosztáson és tároláson át a lakossági értékesítésig valamennyi földgázzal összefüggő tevékenységet e cég végzi.

SLOVENSKÁ SPORITELNA. A magyarországi OTP-nek megfelelő, többségi állami tulajdonú univerzális bank. Szlovákia második legnagyobb pénzintézete, egyben legnagyobb bankja. Tavaly 3 milliárd koronás veszteséggel zárt.

SLOVENSKÉ TELEKOMUNIKÁCIE. A nemzeti távközlési vállalat az idén májustól 100 százalékos állami tulajdonú részvénytársaság. Hatáskörébe tartozik a távközléstől a műsorszórásig mindaz, amit Magyarországon a Matáv és az Antenna Hungária kezel.

TRANSPETROL. Kőolaj-tranzitszállítással foglalkozó, 100 százalékos állami tulajdonú részvénytársaság.

VSEOBECNÁ ÚVEROVÁ BANKA. A rendszerváltás után elsőként alakult kereskedelmi bank, állami tulajdonrésze 17 százalék. Magas piaci részesedése elsősorban a néhai csehszlovák jegybank majdnem teljes szlovákiai hálózatának megszerzéséből adódik. Tavalyi vesztesége elérte a 4 milliárd koronát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik