Gazdaság

BALATON-MELLÉKI – Acél és nedű

Hajdanán a Balaton melléke az egyik legnagyobb borvidék volt Magyarországon, az Alpok lábától egészen Csopakig, Káptalanfüredig húzódott – mondja Veress János hegyközségi elnök, aki több mint 10 hektáron műveli a szőlőt. A Csáfordi hegy tetején alakította ki gazdasági központját, innen irányítja a szüretet és acélipari üzletét. Ahogy mondja, minden nyereségét a szőlőgazdaságba öli. Lánya nagy álma, hogy Csáfordon – amely egykor Stenford volt, egy keresztes hadjáratból hazatért lovag birtoka – idegenforgalmi létesítményt alakítson ki, ám ez egyelőre meghaladja Veress János erejét.

A vidéket az eltelt száz évben három komolyabb csapás is érte. Először a századfordulón filoxéra vész söpört végig, gyakorlatilag az összes szőlőtőke elpusztult. Majd a trianoni békeszerződés után elcsatolt települések miatt hanyagolódtak el az itt maradt szőlőültetvények. A jugoszláv-magyar határon kialakított vasfüggöny a negyvenes években visszatartotta az odaát rekedt gazdákat. Az itteni tőkék tönkrementek. A harmadik kárt az olcsó exporttermékek jelentették. “A vidéket a filoxéra járvány után jó minőségű saszlával ültették be, a csemegeszőlőt Ausztriában értékesítették a hazai termelők” – tudtuk meg Veress Jánostól. Ám a légi fuvarozás megjelenése kiszorította a magyar termelőket a nyugati piacokról. Ezt követően ismét borszőlőt ültettek a gazdák, ám megélni ebből sem lehet. A vidékre szintén a reduktív borászat jellemző – illatos, könnyű borokat készítenek. A környéken megtalálható az olaszrizling, a zöld veltelini, a chardonnay, a királyleányka, a rizlingszilváni és a cserszegi fűszeres. Ezen a borvidéken Veress szerint lassanként kialakulnak az ideális családi birtokok, ő maga is hagyományos családi gazdaságot irányít. Ám képtelenség versenyezni a hamisított borokkal. A számítások szerint 1,0-1,5 millió hektoliter műbor kerül évente forgalomba. Ez teljesen tönkreteszi a piacot, s a boldogulásukat nem csalással kereső családi gazdaságokat. –

* ZÖLD VELTELINI. Dél-Tirolból származó két évszázados szőlőfajta; vagy nagy tömegű, vagy kiváló minőségű termésre képes. Magyarországon főleg Sopronra és a Balaton-felvidékre jellemző. Nagyon érzékeny a termőhelyre és a feldolgozásra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik