Gazdaság

VAN MIERT BÚCSÚJA – Versenyszellem

Az uniós állami támogatások visszafogása mellett szállt síkra Karel van Miert, az előző Európai Bizottság versenyügyekben illetékes tagja. Jóllehet, a szubvenciók mértéke némileg csökkent, a mintegy 95 milliárd eurós éves összeget Van Miert még mindig túlságosan magasnak tartja. “Valószínűleg keményebbnek kellett volna lennem e támogatások lefaragását illetően” – ismerte el önkritikusan a főbiztos. Utolsó sajtóértekezletén arra biztatta utódját, Mario Montit – az eddigi belső piaci felelőst -, hogy a megkezdett úton haladva érvényesítse az unió érdekeit.

Van Miert a fúziók és a piaci koncentráció veszélyeire is figyelmeztetett. Mint mondta, néhány ágazatban már inkább hatalmi gazdaságról, mintsem piacgazdaságról van szó, ami felettébb hátrányosan befolyásolja a versenyt.

A volt közösségi főtisztviselő számos, függőben lévő ügyet adott át Montinak: kezdve a Forma-1 kereskedelmi szerződéseinek felülvizsgálatától egészen a légitársaságok közti stratégiai szövetségek engedélyezéséig (Figyelő, 1999/32. szám). Az utóbbi napok fejleménye, hogy a brüsszeli versenyhatóság vizsgálatot kezdeményez az amerikai UIP Cinema, valamint a Paramount Pictures, a Universal Studios és a Metro-Goldwyn- Mayer közös vállalatának ügyében. Hogy Brüsszel eljárást indít-e a nemrégiben megvalósult Carrefour-Promodes francia kiskereskedelmi fúzióval kapcsolatban (erről cikkünket lásd a 61. oldalon), a leköszönő főbiztos sokat sejtetően csak annyit felelt: “nem evidens”, hogy az ügyet csak a francia hatóságok vizsgálják, mivel az a határokon átnyúló kereskedelmet is érinti. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik