Gazdaság

Tartós béke vagy tűzszünet?

Százmilliárd forintos hitelátütemezési csomag, agrárreorganizáció, az ideinél magasabb garantált árak, növekvő piaci értékesítési biztonság. Így summázhatjuk Torgyán József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter, valamint a szolnoki agrárnagygyűlés delegációja szerdai paktumában foglaltakat. Az ördög ez esetben is a részletekben bújik meg, telik-e minderre a már amúgy is a jövő évi kasszáját apasztó agrártárcának.

Súlyos pénzügyi vállalást tett a napokban az agrárminiszter. Az eladósodott gazdák éven túli kötelezettségeinek, azaz tőkepótló, beruházási és földjelzáloghiteleinek lejáratát október közepéig várható rendeletével kamattámogatásos konstrukció keretében akarja meghosszabbítani. Agrárreorganizáció címén pedig a szaktárca fizetné vissza a korábban felvett agrárkölcsönök legalább felét. Az elképzelés szerint a leginkább preferált kör, a családi, illetve egyéni gazdálkodóké akár e tartozásainak 70-90 százalékának rendezésére is pályázhatna. A hitel-visszafizetésre – 100 százalékos állami garancia mellett – tízéves részletfizetési kedvezményt kaphatnának, 50 százalékos kamattámogatással. Sőt, a kölcsönt maga az állam fizetné vissza, ha az érintett termelő a feltételül állított – saját hosszú távú eredményes működését garantáló – rekonstrukciót végrehajtja.

A tárca azt is kezdeményezi majd, hogy a jövőben hasonló feltételekkel 10, vagy akár 15 éves futamidejű hitelhez juthassanak a gazdák, ám ehhez még parlamenti jóváhagyás is szükséges. Az előbbi javaslat jövőre 100 milliárd forintnyi régi hitel átalakítására vonatkozna, amihez a jövő évi büdzséből már 55 milliárd forintot kellene elkülöníteni és további 10 milliárdot a másik újonnan induló konstrukciójú hitelezéshez. Ezek az extra összegek, csakúgy mint a 413 milliárd forint többi része – azaz változatlanul ketyeg a politikai bomba. Ha nem sikerül elfogadtatnia elképzeléseit a kormánnyal, akkor a tárca nem lesz képes eleget tenni a társadalmi hátterét tekintve nagy jelentőségű gazdapaktumnak. Márpedig a másik oldalon jelentős erők sorakoztak fel, a szolnoki delegáció feje, Nagy Tamás, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének elnöke volt, s maga mögött tudhatta az agrárium színe-javát, egyebek között a Magyar Parasztszövetség és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetsége vezetői írták alá még az ötoldalas okmányt. Ha nem valósul meg maradéktalanul a paktum, az bizonyára újra, és minden korábbinál egységesebb agrárdühöt vált ki. Ezt sejteti, hogy a demonstrációs bizottság nem is oszlott fel, ellenőrizendő a megegyezésben foglaltak teljesítését. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik