Gazdaság

RÉSZVÉNYPIAC – Hétezer alatt is jártunk

A pesti tőzsdeindex a múlt héten kissé gyengélkedett, ám e hét elején már pozitív irányú korrekciót regisztráltak.

Biztosan nem őrzik majd a legkellemesebb emlékeik között a Budapesti Értéktőzsde elmúlt hetét a részvényárfolyamok emelkedésére játszó, rövid távú befektetők. Bár hétfőtől hétfőig a BUX 4,8 százalékkal csökkent, s közel 7150 ponton zárt, a múlt pénteki kereskedés alatt még a 7 ezer pontot is alulmúlta az index értéke. A kereskedők és az elemzők többsége szinte egybehangzóan a jegybankelnökkel szemben érezhető politikai bizalmatlanság hatásának tudták be az esést. Igaz, a befektetőket a nemzetközi tőzsdék teljesítménye sem derítette jókedvre, s hasonlóan, a magas augusztusi inflációs adat sem. A pozitív irányú korrekció azonban már a múlt hét végi kereskedés záró szakaszában megkezdődött, így a mélypontról több mint 2 százalékot erősödött az index.

Az áresés közepette szinte minden fontos részvény ugyanolyan arányban lett olcsóbb. A legnagyobb forgalmat jellemzően a Mol papírjaival bonyolították le, azok egy időre az 5400 forintos szint alá is kerültek. Ezt egyértelműen a horvát olajtársasággal való fúzió híresztelése miatt (is) óvatos külföldi eladók piacra zúdított részvényei okozták. A nemzeti bank és annak elnöke körüli perpatvar azonban a fundamentálisan változatlan helyzetű Matáv részvényeinek jegyzésén is meglátszott. A papírok az 1350 forintos árszint alá süllyedtek – igaz, hétfőre némileg javítottak, bár heti veszteségük ezzel együtt is közel 6 százalékos, hasonlóan a Mol alakulásához. Talán ezúttal is a kibocsátási várakozásokkal magyarázható, hogy a harmadik legnagyobb súlyú papír – az OTP – jegyzése szerényebb mértékben esett vissza.

A hétfői pozitív korrekció nyertesei a vegyi részvények voltak. Az elmúlt hetekben is ragyogóan szereplő BorsodChem és TVK is sokat visszanyert árából a hétfői zárásra. Szintén “pluszban” zárta ezt a hetet az Egis, a Richter viszont elég drasztikusan visz-szaesett, ára több mint 11 százalékkal, 11 ezer forint alá zuhant. –

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik