Gazdaság

HETI PORTFÓLIÓ – Javulásra számítva

Optimista alapállású a következő néhány hónapban várható tőzsdei árfolyam-alakulást illetően Detrekői László, a CIB Értékpapír Rt. vezető elemzője, aki nem tartja kizártnak, hogy lassú emelkedés mellett az év végére alulról megközelítheti a 8 ezer pontot a BUX értéke. A tőzsdei vállalatok egy részénél kifejezetten pozitív változások tapasztalhatók, az árfolyamok mozgását így elsősorban a belpolitikai környezet feszültségei teszik kiszámíthatatlanná.

Az általa ajánlott portfólióban különösen nagy hányadot képviselnek a Mol Rt. részvényei. Detrekői László szerint a társaság papírja jelentősen alulértékelt annak ellenére, hogy a vállalat üzemi eredménye folyamatos javulást mutatott, ráadásul a jövőben is a nyereség stabil növekedése várható. Várhatóan a pénzügyi eredmény sem romlik tovább, és a piac az INA céggel történő lehetséges egyesülés kockázati tényezőit is túlértékelte.

A Richter esetében az olajár emelkedés kapcsán feltehetően ismét megerősödő orosz piac szerepének jótékony hatását emelte ki az elemző.

A Rába “beválogatására” a továbbra is lehetséges felvásárlás miatt került sor, a Danubius mellett pedig a várhatóan jó harmadik negyedéves eredmények szólnak. A BorsodChemmel kapcsolatosan két pozitívum említhető meg: egyrészt az emelkedő PVC-árak, másrészt a TDI-beruházás, amely a termelés megindítását követően egy magas hozzáadott-értékű termék gyártásával mérsékelheti a társaság kitettségét az ágazatban tapasztalható ciklikusságnak.

A politikai bizonytalanságok és feszültségek láttán, valamint az inflációs várakozások erősödése miatt a viszonylag rövid futamidejű állampapírokat ajánlja az elemző a részvénybefektetések kockázatának kellő tompításául. –

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik