Gazdaság

FHB-PRIVATIZÁCIÓ – Az állam markában

Noha a Földhitel- és Jelzálogbank (FHB) Rt. zártkörű privatizációjára négy befektetőt hívott meg az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő (ÁPV) Rt., lapunk információi szerint erős a kormányzati szándék a pénzintézet állami kézben tartására. A tavaly tavasz óta működő bankra fontos szerep várhat a kabinet által elfogadott új lakáskoncepció végrehajtásában. Az elképzelések szerint az FHB hosszú lejáratú, a jelenleginél jóval alacsonyabb kamatozású hitelekkel segítené a lakáspiac – a lakásépítés, -vásárlás és -felújítás – megélénkülését.

Ennek érdekében a jövő évtől kezdődően mind a hiteleket, mind a hitelek finanszírozására szolgáló jelzálogleveleket kamattámogatásban részesítené a költségvetés. Míg tehát a jelzálog-hitelintézeteket – az FHB-t és a nyár elejétől működési engedéllyel rendelkező Hypo Vereinsbank Hungáriát – mind forrásoldalról, mind a kihelyezések területén, eszközoldalról is megtámogatja a költségvetés, addig a lakáshitel-piacon tevékenykedő kereskedelmi bankokat csak eszközoldali, azaz hitelkamat-támogatásban részesíti.

A Magyar Takarékszövetkezeti Bank Rt. köré szerveződött konzorcium benyújtott ugyan pályázatot az FHB-re, ám várhatóan hoppon marad, mert a kormányzati elképzelések szerint a hosszú lejáratú forrásokat egy központi jelzálogbank biztosítaná a kereskedelmi bankok számára, vélhetően valamilyen refinanszírozási konstrukción keresztül. Az FHB állami tulajdonlása garantálná a kormányzati célok teljesülését ezen a stratégiailag oly fontos területen. –

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik