Gazdaság

BALJÓS ÁRNYAK – Rajongók hálózsákban

“Réges régen, egy messzi, messzi galaxisban … ” – hangzott fel ismét a jól ismert prológus, amitől végigfutott a hideg a több ezer magyar Star Wars rajongó hátán június 16-án, éjfél után egy perccel. A jelek szerint a sorozat újabb része nálunk is hatalmas siker, éppen olyan eddig nem tapasztalt kíváncsiság előzte meg, mint bárhol a világon.

Georg Lucas szigorú előírásainak megfelelően a jegyelővétel a bemutató előtt egy héttel kezdődhetett meg. Szeptember 8-án este már fel is tűnt a hálózsákos sorban állók első csapata a Duna Plazában lévő Hollywood Multiplex előtt, hogy ott várja meg a másnap reggeli pénztárnyitást. Csupán arról az apró tényről feledkeztek meg, hogy maga a Plaza is bezár éjszakára. Néhány fanatikus reggel hatkor újra felsorakozott, ami nem is volt rossz ötlet, mivel a 9 órai pénztárnyitás idején már több mint háromszázan voltak. De ekkor fény derült néhány furcsaságra. A sorban hetedikként álló rajongótól tudhatta meg a világ – az internet szabadságát kihasználva -, hogy a mozi 410 férőhelyes nagytermében tartandó, mindenki számára nyilvános díszbemutató előadásra mintegy 30 jegy volt már csak – a leghátsó, illetve a legelső sorba. A Lucas-film, amely szigorú feltételekkel engedi bemutatni a filmet szerte a világon, előírja, hogy tilos zártkörű vetítést szervezni, továbbá tilos egy személynek tíznél több jegyet eladni. Emellett megszabják azt is, hogy a mozi méretétől függően hány teremben, naponta hány alkalommal, és hány hétig kell adni a filmet.

Hogy Budapest mennyire messze van San Franciscótól, azt jelzik a bemutató körüli események. Talán nem teljesen alaptalanok azok a feltevések, amelyek szerint kormányközeli VIP-személyeknek, illetve a mozi dolgozóinak foglalták le a terem nagy részét. Persze erről csak pletykálnak, mint ahogy arról is, hogy már a magyar szinkronizált verzióról is terjed a kalóz másolat. A forgalmazók állítólag már meg is tették a feljelentést, s bíznak a felderítés sikerében, mivel elméletileg lenyomozható, hogy melyik sajtóvetítésen készülhetett a felvétel. Az anyagi siker azonban várhatóan a bonyodalmak ellenére sem marad el. A Duna Plazában egy hét alatt több mint 13 ezer jegy kelt el elővételben. De nem kell félni, mivel szinte minden mozi vetíti a Baljós árnyakat, így ha esetleg nem is holnapra, de a jövő hétre még kaphatunk jegyet. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik