Gazdaság

ANTENNA HUNGÁRIA – Magához térhet

Megtartotta második éves rendes közgyűlését az Antenna Hungária (AH) Rt. A rendezvényen a konszolidált éves beszámolót fogadták el a tulajdonosok, emellett jóváhagyták azt a menedzsmenti igényt, hogy a műsorszóró vezetőt delegáljon az új DCS 1800-as mobiltávközlési cég igazgatóságába; László Géza elnök-vezérigazgatót jelölték e posztra.

Ezután vélhetően ismét magához térhet a műsorszóró tőzsdén jegyzett részvénye, ugyanis a hírek szerint a cég rövidesen hálózati szolgáltatója lehet a DCS 1800-as mobiltelefon-társaságnak. László Géza a Figyelő kérdésére elmondta: az erről szóló szerződések hamarosan készen állnak az aláírásra. A megegyezés komoly beruházásokat igényel, viszont már középtávon jelentősen növelheti a cég árbevételét. Az AH Rt. 1,28 milliárd forintos konszolidált eredménnyel zárta az 1998-as évet, éppen csak valamivel magasabbal, mint 1997-et. Nem véletlen tehát, hogy a részvény árfolyama az utóbbi időben stagnált.

Jó hírnek számít azonban, hogy a műsorszóró Tetra-projektje – a professzionális rádiókommunikációs rendszer kiépítése – jó úton halad az országos lefedettség felé. László Géza szerint a kormánnyal folytatott tárgyalások az ősz beköszöntével felgyorsultak, s elképzelhető: már a jövő év első felében döntés születik arról, hogy a készenléti szervezetek (rendőrség, mentők, tűzoltóság és polgári védelem) az AH Rt. által kínált rádiókommunikációs szolgáltatást vegyék igénybe. A műsorszóró tervezett projektjei rendkívül tőkeigényesek. A beruházásokat egyrészt saját erőből, illetve banki hitelekből kívánja fedezni, másrészt esély van rá, hogy még az idén döntés szülessen egy tőkeemeléssel egybekötött részvénykibocsátásról, amely fedezheti a forrásigényeket. Ez esetben a jelenlegi tulajdonos, az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. tulajdoni hányada a jelenlegi 84 százalékról akár a felére csökkenhet.

A cég a mikrohullámú műsorelosztás fejlesztését sem hagyja abba, úgy tűnik, versenyezni kíván e téren a kábeltévés hálózatokkal. Vélhetően e vállalatot is érinti majd az a kábeltelevíziós törvény, amelyet a közlekedési szaktárca októberben kíván a parlament elé terjeszteni. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik