Gazdaság

AMERIKAIAK GRÜNDOLNAK EURÓPAI TŐZSDÉT – Elektronikus szikra

Megelégelvén, hogy az európai tőzsdék összefogása milyen lassan halad, most amerikai befektetési bankok készülnek páneurópai, elektronikus kereskedést indítani.

Elfogyott az amerikai nagy befektetési bankok türelme: egy európai társsal saját, elektronikus alapokon nyugvó kereskedelmi platformot kívánnak létrehozni az európai blue-chip részvények adásvételére. A hírek szerint ebben a Goldman Sachs, a Morgan Stanley, a Merrill Lynch, a J. P. Morgan, valamint a svájci UBS bank venne részt, bár ez utóbbi azonnal cáfolta a hírt. A Reuters értesülése szerint német banki források viszont megerősítették, hogy folynak tárgyalások egy elektronikus, páneurópai részvénypiac elindításáról.

Erre a lépésre a tengerentúliak azután szánták el magukat, hogy megfeneklett az európai tőzsdék két zászlóshajója, a frankfurti Deutsche Börse és a London Stock Exchange közötti tárgyalás a vezető európai részvények egységes piacának létrehozásáról. Egy éve még úgy tűnt, hogy mindenki csak az euró bevezetésére vár, és január után semmi sem állhat az évekkel ezelőtt megindult egységesülési folyamat útjába. Mára azonban megváltozott a helyzet: a skandináv, a dél-európai és a Benelux-államok tőzsdéi külön kis szövetségek kialakításán munkálkodnak, Frankfurt és London pedig az egyesülés fontosabb részleteit illetően egyelőre nem tud egyről a kettőre jutni.

A nagyra törő terv azzal számol, hogy az egy-két éven belül létrehozandó piac később összekapcsolódhatna a világ jelentősebb tőzsdeközpontjaival. A kezdeményezéstől mindenekelőtt a tranzakciós – személyi, kereskedési és klíring – költségek csökkenését várják.

Sok még azonban a kérdőjel. Egyrészt a megfelelő likviditás biztosításához minden jelentős befektetési banknak csatlakoznia kellene a rendszerhez. Különösen fontos a német bankok támogatásának elnyerése, ugyanis az európai részvénypiacok forgalmának jelentős részét ezek adják. Másrészt komoly nehézséget okoz a megfelelő jogi szabályozás kidolgozása, ami hosszú időt vehet igénybe. Elég hosszút ahhoz, hogy a közismerten türelmetlen amerikaiaknak kedvét szegje.

Egyelőre tehát a tőzsdék nem maradtak le, ahhoz azonban, hogy a bankok számára reális alternatívát alkossanak, Frankfurtnak és Londonnak – elemi érdekeiket felismerve – újra kell kezdenie az egységes európai tőkepiac létrehozásáról folyó tárgyalásokat. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik