Gazdaság

A ZWACK RT. ÚJ VEZÉRIGAZGATÓJA – Keserűvel édes itthon

Sokat próbált értékesítési és marketingspecialista vezeti elsejétől a Zwack Unicum Rt.-t. Rétfalvi György külföldi terjeszkedést is ígér a "sikerkeserű" piaci harcához.

Még csak “kóstolgatja” az Unicumot Rétfalvi György, a Zwack Unicum Rt. néhány napos vezérigazgatója. A több mint kétszáz éve titkos receptet egyébként ő sem ismerheti meg; nem is baj – mondja -, a lényeg, hogy minden Unicum egyformán jó legyen…

“A csapatmunkában hiszek, nem abban, hogy mindent egy kézben kell tartani” – ez Rétfalvi vezetői ars poétikája. Persze meglepő is lenne mást hallani egy olyan menedzsertől, aki egy évtizeden keresztül multinacionális cégeknél – a Samsung Electronicsnál és a Unilever hálózatban – dolgozott.

A rendszerváltás után a Samsung magyarországi bázisának (és jászfényszarui gyárának) kiépítése közben mint kereskedelmi vezető járta az élet marketingiskoláját. A Unilever fejvadászcégen keresztül találta meg magának a nyolc év külpiaci gyakorlattal és samsungos tapasztalattal rendelkező, így a globalizálódó óriás számára is “partiképes” vezetőt. A Unilever Magyarország értékesítési igazgatójaként külföldi elődjét váltotta 1993-ban, s az igazgatótanács tagjává vált. Olyan marketing és vezetési műhelyfogásokat ismerhetett meg a multik sorában is az elsők közé sorolt társaságnál, amelyeket egyetlen egyetemen sem tanítanak. Stratégiai marketingtervezést tanulva – dolgozott Hamburgban a Unilever európai marketing innovációs központjában, valamint a londoni textilöblítő centrumban. A New York-i kozmetikai marketing központban pedig a modern üzleti menedzsmenttel ismerkedett. Majd a Unilever kelet-európai regionális igazgatója lett, aki a szlovéniai, horvátországi, bulgáriai piaci “előnyomulást” irányította.)

A jól szervezett világhálózat működésében, piaci hódításaiban számára az volt a legnagyobb tanulság, hogy a marketingben minden egyes részletet – a címke egyes vonalaitól a csomagolás megváltoztatásáig – tesztelnek és csak a visszaigazoltan bombabiztos lépést választják.

Hogyan kerül ezek után a “csizma az asztalra”, a multinacionális, sőt globalizációs marketingen edződött menedzser a unileveres mércével parányi, ráadásul még ma is döntően “családi” vállalkozásnak tekinthető Zwack Unicum Rt.-hez?

Rétfalvi György szerint ennek egyszerű személyes oka van: jól érzi magát itthon. Nem akar a még előtte álló aktív 20 évből 18-at egzotikus országokban dolgozni. Magyarországon belül viszont olyan önálló gazdasági egységet szeretett volna vezetni, amely már eleve jól működik, hatékony, s jövője is van.

A piac mintegy harmadát “beárnyékoló” feketegazdaság, a statisztikák szerint tíz éve folyamatosan fogyatkozó hazai alkoholfogyasztás (és lakosság), az elvadult belpiaci verseny láttán persze kérdés, tényleg olyan vonzó-e ez a jövő. Rétfalvi György elismeri, hogy nem minden feltétel jó, de az a prémium szegmensben nagyhatalomnak számító Zwack Unicum Rt. malmára hajtja a vizet, hogy a márkás, különleges italok piaci aránya itthon is egyre nő. Korlátozott a belső piac, legfeljebb hosszabb távon várható érdemi élénkülés, ezért külföldön is terjeszkednie kell a Zwack Unicumnak.

Nincs módosítani való: a céget fel kell készíteni az uniós csatlakozás utáni időszakra. Rétfalvi György kedvezőnek tartja a cég papírjainak nyilvános megmérettetését (a Zwack részvények 1993-tól forognak a Budapesti Értéktőzsdén), hiszen ez az erős kontroll rákényszeríti a társaságot a még megfontoltabb gazdálkodásra. –

RÉTFALVI GYÖRGY 41 éves, 1980-ban a Külkereskedelmi Főiskola nemzetközi áruforgalmi szakán végzett, majd a Tesco Külkereskedelmi Vállalatnál helyezkedett el külkereskedelmi üzletkötőként. A cég észak-jemeni kirendeltségének vezetője volt 1985 és 1988 között.

1989-ben váltott, a Samsung Electronics kereskedelmi igazgatója lett.

A Unilever Magyarország Kft.-nél 1993-tól értékesítési igazgatóként és az igazgatótanács tagjaként dolgozott. Részt vett a magyarországi Unilever hálózat kiépítésében. 1995-től a cég innovációs központjaiban, hamburgi, londoni, new-yorki marketinginnovációs és üzleti központjaiban dolgozott.

1999. szeptember elsejétől tölti be a Zwack Unicum Rt. vezérigazgatói posztját.

Másoddiplomaként MBA oklevelet szerzett a pittsburghi egyetemen. A főiskolán megismert feleségével él, egy fiú és egy lány apja. Hobbija a sport: a futás, a síelés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik