Gazdaság

RÉSZVÉNYPIAC – Tiszavirág-életű rekord

Követve az enyhén optimista nemzetközi piacokat, a múlt pénteken a Budapesti Értéktőzsde indexe egyéves rekordot döntött. A héten azonban erőteljes csökkenés kezdődött.

Optimizmusra adhat okot, hogy a részvényforgalom a “szeptemberi, szezon” kezdete óta tartósan 10 milliárd forint fölött alakul a pesti tőzsdén, igaz ez csak egy-két milliárddal haladja meg a múlt havi értéket.

A múlt pénteki “rekord” után, a hét elején ismét lefelé mozdult el az index, kedden napközben már 7400 pontos szint alatt járt. Ez főként a jegybank vezető tisztségviselői körül kialakult bizonytalanságnak, s kisebb részben a várakozásokhoz képest magas augusztusi inflációs adatoknak köszönhető.

A részvények közül a legtöbbel a Mol “járult hozzá” a BUX visszaeséséhez, e részvény árfolyama hétfőig 5800 forint alá esett, sőt kedden napközben már az 5600 forintos árszintet is alig haladta meg. Szerényebb mértékben változott ugyanakkor a Matáv, valamint a részvényértékesítés előtt álló OTP árfolyama. Míg a telefonpapír 1440 forint körüli szintre ereszkedett, addig az OTP jegyzése minimális mértékben erősödött, a múlt héten még 12 ezer forintos árszint közelében is keresték. Szintén drágult a Richter, amely legutóbb 12 365 forinton cserélt gazdát.

A Molhoz hasonlóan megszenvedte az előző hetet több, közepes méretű társaság papírja. A Danubius például hétfőtől hétfőig 5,3 százalékkal lett olcsóbb. A vegyipari részvények közül tovább gyengült a kereslet a TVK iránt, így ára 3635 forintra csökkent, és a múlt héten jól szereplő BorsodChem is lefelé mozgott kedden.

Meglehetősen gyengén szerepelt az A kategóriában a Pannonplast és a Rába: az előbbi árfolyama 4300 az utóbbié pedig 2415 forintra csökkent hétfőig. Nem jártak jobban a Zalakerámia, vagy az Inter-Európa részvényeinek tulajdonosai sem, az előbbi kedden már 1900 forint alatt is forgott, ugyanakkor az utóbbi 9100 forintot ért. –

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik