Gazdaság

IDEGENFORGALOM – Először koncepció, aztán támogatás

Nem abból kell kiindulni, hogy egy ágazat fejlesztésére jelenleg mennyi pénz áll rendelkezésre, hanem megfelelő programokat kell kidolgozni – jelentette ki a miniszterelnök a múlt héten, az újjáalakult Országos Idegenforgalmi Bizottság (OIB) ülésén. Orbán Viktor pozitív példaként a honvédelmi tárcát említette, amely az előző évihez képest 43 százalékkal magasabb összeget kapott, mert le tudott tenni egy átfogó fejlesztési koncepciót. A kormányfő az idegenforgalmi ágazattól is ezt várja, s bár Chikán Attila gazdasági miniszter határoz majd a tárca illetékességi körébe tartozó területek költségvetési támogatásáról, az idegenforgalom jövőre nem számíthat 10 milliárd forintnál többre.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által közzétett adatok szerint az ágazat által az első hét hónapban realizált, 1,35 milliárd dollárnyi devizabevétel 2,5 százalékkal elmarad az 1998-as azonos időszakra vonatkozó értéktől, a kormányfő ennek ellenére jónak minősítette az idegenforgalom teljesítményét, hiszen nem igazolódott be a délszláv háború idején sokak által hangoztatott drasztikus visszaesés. A miniszterelnök egyetértett Kraft Péternek, a Gazdasági Minisztérium (GM) helyettes államtitkárának korábbi kijelentésével, miszerint az idegenforgalom tavalyi 2,5 milliárd dolláros bevétele rövid időn belül megduplázható. Chikán Attila beszámolt arról, hogy a tárcánál már készül az átfogó turisztikai fejlesztési koncepció.

Az újjáalakult OIB elnöke Lasztovicza Jenő, az országgyűlés idegenforgalmi bizottságának fideszes alelnöke lett, társelnöke Kraft Péter, alelnöke pedig Rubovszky András, a Magyar Szállodaszövetség elnöke. –

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik