Gazdaság

Tb-privatizáció

Az alábbiak kifejtésére az egészségbiztosítási alternatívákról a Nézőpont rovatukban megjelent írás (Patikamérlegen, Figyelő, 1999/33. szám) indított. A társadalombiztosítási rendszer megérett a változtatásra. A tb körüli rengeteg kétes ügy megingatta az adófizetők bizalmát. Személy szerint én sem hiszek abban, hogy az államtól néhány évtized múlva nyugdíjat fogok kapni, illetve, hogy az egészségügy színvonala az állami tb bármilyen reformjától javulna. Hiszen ha meg lehetett volna oldani, akkor már meg lenne oldva.

Szerintem nem kellene óvatoskodni a tb – úgymond – privatizációjától, azaz a civil biztosítók piacra lépésének megengedésétől. Ennél rosszabb úgysem lehet. A civil biztosítók, ha másért nem, de talán jól felfogott üzleti érdekből tennének valamit az egészségügyi helyzet javításáért, hiszen ha nem tesznek, akkor nem nagyon kötnének velük szerződést az ügyfelek. Már ha ez egyáltalán lehetséges lenne.

Ha a magánbiztosítók versenybe szállnának, akkor az állami tb akár meg is szűnhetne – bár, amennyiben fel tudná venni a versenyt a magáncégekkel, akkor tegye. Végül is piacgazdaság van.

Ellenben mi, állampolgárok jól járnánk, mert választhatnánk: milyen konstrukciót és kivel kötünk. Nem lennénk belekényszerítve egy bizonytalan állami tb-rendszerbe, ami egyre csökkenő minőségű szolgáltatást ad.

Minél gyorsabban lép a kormány, annál hamarabb rendeződik e probléma. Nincs értelme várni.

KUDRON NÁNDOR CSABA

Baja

Ajánlott videó

Olvasói sztorik