Gazdaság

PRÍMAGÁZ – Hullámvasúton

Igazolódni látszanak azok a vélemények, amelyek szerint a Prímagáz-részvények tőzsdei árfolyamát – mint korábban oly sokszor – az elmúlt hetekben is elsősorban a kisbefektetői spekulációk mozgatták. Tény, hogy augusztusban először, jelentős forgalombővülés mellett, a 2250 forintos árszintről egészen 2650 forintig emelkedett a részvény árfolyama. Szeptember elejére ezzel szemben mérséklődő forgalom mellett 2350 forintig csúszott vissza a kurzus. Márpedig a társaság háza tájáról csupán pozitív híreket lehetett hallani, hacsak nem számítjuk negatív információként azt, hogy a tőzsdei kivezetésről nem tárgyalt a Prímagáz Hungária Rt. igazgatósága augusztus 31-i ülésén.

Ami a kedvező fejleményeket illeti, elsőként is jól sikerült a társaság 1999-es első féléve, s eredményessége előreláthatóan tovább javulhat. Az autógáz adójának mérséklése következtében remélhetőleg végre versenyképes alternatívát jelent majd ez az üzemanyag a benzinnel és a gázolajjal szemben. Az importár alapú gázár-képlet bevezetésének köszönhetően pedig jelentősen csökkenhet a PB-gáz árhátránya a földgázhoz képest, így az sem zárható ki, hogy az új árszintek mellett akár meg is állhat a PB-gáz piacának évek óta tartó szűkülése.

A már említett igazgatósági ülésen a menedzsment felhatalmazást kapott a Prímagáz tulajdonát képező budaörsi ingatlan értékesítésére. Szemmelveisz Zoltán vezérigazgató szerint az ingatlan eladásából – a magas járulékos költségek miatt – csupán 350-400 millió forintos rendkívüli nyereség keletkezik a társaságnál. Az a tény tehát, hogy a fenti hírekre a leírt módon reagált a piac, nagy valószínűséggel azt jelenti: komolyabb – fundamentális alapon értékelő – befektető nincs jelen a Prímagáz piacán. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik