Gazdaság

Phare és Sapard

Először is szeretnék gratulálni cikkükhöz (Államosítási szakasz, Figyelő, 1999/34-35. szám), amely megítélésem szerint még a témában szakértők számára is informatív tömörségével, letisztultságával. Mint azonban a közigazgatásból nemrég távozott, az uniós segélyprogramokkal foglalkozott tisztviselő, szeretnék két kisebb megjegyzést tenni. Egyrészt, a félreértések elkerülése végett a Phare-program célrendszere 2000-től valóban szűkül, pénzügyileg azonban bővül, mégpedig (a Phare-országok összességére nézve) másfélszeres költségvetéssel megy tovább. Másfelől, a Sapard-programmal foglalkozó részben egy gyakori hiba jön elő, a projekt és a program felcserélése, holott a két fogalom jelentése nem ugyanaz.

A jövőre nézve feldolgozandó témaként szeretném javasolni Önöknek a magyar regionális rendszer kialakítását, az országos és regionális (terület)fejlesztési tervek megalkotását. Ezek mihamarabbi megvalósulása nélkül félő, hogy Magyarország komoly nehézségekkel néz majd szembe az úgynevezett előcsatlakozási, majd az európai uniós alapok felhasználása során. Magyarország e területen mutatkozó jelentős késésére, a tagjelöltek közötti lemaradására és az ebből származó esetleges veszélyekre talán érdemes lenne felhívni a figyelmet egy cikkben.

Ugyancsak kevesek által ismert a jelenleg gőzerővel készülő országos és regionális tervek elnevezése, egymásra épülése, jövőbeni meghatározó jelentősége.

HORVÁTH BEATRIX

projektmenedzser, Budapest

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik