Gazdaság

ELHUNYT LEO CASTELLI – Saját művészek

Elhunyt Leo Castelli, századunk legnagyobb műkereskedője. Az 1907-ben Triesztben, a magyar Krausz Ernő fiaként Krausz Leó néven született New York-i műkereskedő nélkül a világ talán sohasem ismerte volna meg Andy Warhol levesesdobozait vagy Roy Lichtenstein képregény-jeleneteit.

Castelli más volt, mint korunk többi műkereskedője; nem egyszerű ügynök volt, ő az általa felfedezett alkotókat egészen a világhírig elkísérte. Amíg nem talált vevőket a képeikre, fizetést adott pártfogoltjainak, akiket így egy életre lekötelezett. Az ilyen “saját” művészek körébe tartozott a már említetteken kívül, de még sokak közt Robert Rauschenberg és Jasper Johns is.

Castelli számára eredetileg az európai alkotások jelentették a művészetet, majd felfedezte az amerikait, az absztrakt expresszionizmust. Amikor 1954-ben először találkozott Rauschenberggel és Johnsszal, egyből tudta, hogy valami egészen rendkívülivel áll szemben. Az általa képviselt művészek hamar meghódították a világot: amikor Rauschenberg 1964-ben megnyerte a Velencei Biennálé festészeti nagydíját, a kritikusok kénytelenek voltak szembenézni azzal, hogy a világ művészeti fővárosa már nem Párizs vagy Róma, hanem New York.

Az első sikerek után Castelli továbbra is nyitott maradt a szinte évente jelentkező új stílusok iránt. Egyből felismerte az igazi értéket, a pop-art, a minimal art vagy a neo-expresszionizmus jegyében megszülető első képeket így mindig ő vásárolta meg. Később természetesen el is adta ezeket a festményeket, a legtöbbet a mára már legendássá vált galériájában, amely ma is várja a vásárlókat a West Broadway 420. szám alatt. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik