Gazdaság

AZ ECOSTAT A VÁLLALATI HITELEKRŐL – Kölcsönkonjunktúra

Az átlagos vállalati hitelkamatot 15,4 százalékra, míg a betétit 12,0 százalékra várják az év végére az Ecostat elemzői.

Kétharmad részt forint-, egyharmad részt pedig devizaadósságból álltak a félév végén a vállalati szektor hitelei. Az utóbbiak állománya 16,4, míg a forinthiteleké 10,8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi szintet. Mivel a forintállomány bővülésének mértéke is lényegesen túllépte a belföldi ipari áremelkedési ütemet, mely 5 és 6 százalék között mozgott az év első öt hónapjában, a hazai fizetőeszközben felvett vállalati kölcsönök reálértéke legkevesebb 12 százalékkal nőtt.

Júniusban a céges betétállomány ugyanakkor 39 milliárd forinttal visszaesett, s ezzel az ezermilliárdos határ alá került. Az év elejéhez képest is hasonló a csökkenés. Így – a felvett hitelekkel együtt – 178 milliárd forinttal emelkedtek a vállalatok pénzügyi forrásai az első félévben.

Tovább mérséklődtek a vállalkozói éven belüli hitel- és betéti átlagkamatok, a kamatkülönbözet 0,1 százalékponttal, 3,7 százalékra szűkült. A betétek után június folyamán a bankok éven belüli lejárat esetén 12,5 (a májusi adathoz képest 0,3 százalékpontos csökkenés), ennél hosszabb lejáratú betéteknél pedig átlagosan 13,1 százalékos (0,1 százalékponttal emelkedő) kamatot fizettek. A vállalkozásoknak nyújtott éven belüli kölcsönöknél az átlagkamat 16,2, az éven túliaknál pedig 17,2 százalék volt, ami 0,4 százalékpontos emelkedés, illetve változatlan érték májushoz képest.

Az év végére az átlagos vállalati hitelkamat várható mértékét az Ecostat elemzői 15,4 százalékra becsülik, míg a betéti kamat szerintük 12 százalékra csökken. Az 1 napos aktív repokamatot 16 százalékra, a 2 heti lejáratra szólót pedig 14 százalékra várják.

A céges hitelállomány a félév végére meghaladta a 2100 milliárd forintot, növekedése júniusban 138,7 milliárd forint volt.

A kutatóintézet szerint 1999 végéig a vállalati hitelek további felfutásával számolhatunk. A devizahitelek keresettsége a következő hónapokban is fennmarad. A gazdaság 4 százalék körüli növekedése feltételezi a forrásbevonás ütemének némi gyorsulását. Az év végére a vállalkozói hitelek közel 2400 milliárd forintos nagysága, és a devizahitelek 850 milliárd forint körüli mértéke valószínűsíthető. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik