Gazdaság

KÖLTSÉGVETÉS 2000. – Messze még a vége

A kormány elfogadta a jövő évi költségvetés tervezetét, s a legkényesebb kérdésben – a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) büdzséjében – olyan kompromisszum született, amellyel egyik fél sem boldog. Járai Zsigmond pénzügyminiszter azt hangoztatta, hogy földművelési és vidékfejlesztési célokra több mint 500 milliárd lesz elkölthető jövőre (ebben az autópálya-építés is benne van), de persze ezt nem az FVM kapja meg egyedül, a szaktárcára az összeg mintegy fele jut. Kisgazda politikusok, élükön Torgyán József miniszter-pártelnökkel azonban már a kormányülést követően egyértelművé tették, hogy a parlamenti vita során lesz még egy két szavuk e kérdésben.

Összességében nem lehet meglepőnek nevezni a költségvetés tervezetét, amely az államháztartás hiányát 3,5 százalékban (444,6 milliárd forintban) határozza meg. Ez az arány még éppen belefér a költségvetési irányelvekben megjelölt 2,5-3,5 százalékos sávba, ám megvalósulásához szükség van arra, hogy az infláció 6 százalék körüli szintre csökkenjen. A pénzügyminiszter hangsúlyozta azt is, hogy a tervezet teljesen “tiszta”, vagyis a korábbi – így értelemszerűen az idei – gyakorlattal szemben, nem tartalmaz egyszeri bevételeket.

A jelenlegi tervezetnek a Torgyán vezette FVM nem a kedvezményezettje, ám a kisgazda minisztériumok nem jártak rosszul: a tárcák közül a szintén FKGP vezetés alatt álló Honvédelmi Minisztérium kapja a legnagyobb támogatástöbbletet, az ideivel összehasonlítva 43 százalékkal növekedik a büdzséje. Harminc százaléknál nagyobb növekedéssel a köztársasági elnöki hivatal és az Alkotmánybíróság, valamint a Miniszterelnöki Hivatal költségvetésénél számol a tervezet. A támogatásnövekedés nem hivatalos versenyét azonban csaknem 60 százalékos plusszal a Központi Statisztikai Hivatal nyerte. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik