Gazdaság

GAZPROM-KÖZGYŰLÉS – Kiegyezés

Négyről ötre növelte ugyan képviselőinek számát a 11 tagú igazgatótanácsban az állami tulajdonos, mégsem tudta megingatni Rem Vjahirev vezérigazgató pozícióját – így lehet összegezni az orosz Gazprom rendkívüli közgyűlésén történteket. A fejleményeknek azonban legalább két olvasata van. Az egyik az, hogy Vjahirev túl erős figurának bizonyult; a másik úgy szól – és az orosz sajtó ezt sokkalta valószínűbbnek tartja -, hogy valamilyen titkos megállapodás született közte és a kormányzat között.

A decemberi parlamenti és a jövő júniusi elnökválasztás közeledtével a 38,37 százalékos tulajdonhányadot birtokló állam számára egyre fontosabb, hogy erősítse befolyását a hatalmas pénzforrások fölött diszponáló Gazpromban. A befolyás növelését szolgálta az a nyár eleji döntés is, amelynek nyomán Viktor Csernomirgyin, a Kremllel továbbra is szoros viszonyt fenntartó ex-kormányfő került az igazgatótanács élére.

Az utóbbi hetekben még erősebbé válhatott e motiváció, miután a vezérigazgató több jelét adta annak, hogy szimpátiát táplál Jurij Luzskov moszkvai főpolgármester irányában, aki – illetve az általa vezetett választási szövetség – a jelenlegi hatalom fő kihívójának ígérkezik a választásokon. Emellett a minap fény derült arra is, hogy a Gazprom még márciusban garanciát vállalt két, összesen 300 millió dollár értékű hitelre, amelyeket a Kremllel szemben igencsak kritikus Media-Most vett föl a Credit Suisse First Boston banktól. A médiacsoportnak jelenleg anyagi nehézségei vannak, így nem biztos, hogy képes lesz törleszteni a tartozás első, jövő márciusban esedékes részletét. A garanciavállalásra pedig a csoport egyes érdekeltségei szolgálnak fedezetül. –

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik