Gazdaság

PANNONPLAST – Műanyagos átigazolás

Még az igen gyengére sikeredett második negyedéves eredményeknél is nagyobb feltűnést keltett a Pannonplast jelentését böngésző befektetőknek a személyi változások rovata. Eszerint az 52 éves Várhegyi Miklós, aki áprilisban, egyik napról a másikra távozott a TVK vezérigazgatói székéből, most a Pannonplast vezérigazgató-helyetteseként áll munkába. A tapasztalt vegyipari szakembernek nem kell majd unatkoznia, hiszen a 18 tagvállalatból álló Pannonplast-csoport negyedévről-negyedévre rosszabb mutatókról számol be. Az aktív beruházási politika első eredményei ellenére reálértékben csökkent a féléves árbevétel. Az IAS szerinti 8,77 milliárd forintos forgalom csupán 3 százalékkal haladja meg a tavalyi megfelelő értéket, holott a múlt év során 5 milliárd forintnyi invesztíciót hajtott végre a holding.

Az okokat Fehér Erzsébet elnök-vezérigazgató a piac egészének csökkenésében véli felfedezni, miközben – elmondása szerint – a cég piaci részesedése nem csökkent. A vállalatcsoport a keresleti krízisre válaszul költségcsökkentésbe kezdett, ami miatt kis mértékben, 35 százalékra javult a fedezeti szint.

Az üzemi teljesítmény nominálisan is csökkent. Az adózott eredmény 1,22 milliárdról 738,9 millió forintra való zsugorodásáért viszont elsősorban az elmaradt pénzügyi eredmény a felelős. Igaz ez utóbbi érthető a tavaly kapott 241 millió forintos, egyszeri privatizációs ellenérték hányad (peh) kamat, az akkori jóval nagyobb befektetésállomány és az egymilliárddal szerényebb hitelállomány ismeretében.Szertefoszlott azonban a vezetés reménye, miszerint az év végére a 1998-as 2,32 milliárd forintról 2,6-2,7 milliárd forintra javítható az éves eredmény. Ezzel szemben most már csökkenő – 2 milliárd forintot azért valamivel meghaladó – nyereségre számít a menedzsment. Ezen az sem változtat érdemben, hogy júliusban már enyhe élénkülés volt érezhető a piacon. Az árbevételi terven egyébként nem módosítottak, továbbra is elérhetőnek tartják a 21 milliárd forintot, ami közel 20 százalékos bővülést jelentene 1998-hoz képest. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik