Gazdaság

DÉMÁSZ – Felvillanyozó számok

Bár az elemzői várakozások konszenzusos értékét, a 2,55 milliárd forintot nem haladja meg a Démász Rt. most közzétett nettó eredménye, az a bázisidőszak adatánál több mint 44 százalékkal magasabb. Az A kategóriás áramszolgáltató cég e tekintetben valóban az élvonalban, sőt, a legelső helyen végzett a főbb tőzsdei társaságok között. Az eredménynövekedés dinamikája még a Matáv 30 százalékhoz közelítő növekedését is felülmúlja. A hosszabb távon nem tartható ütem ugyanakkor a többi áramcéggel összehasonlítva is figyelemreméltó.

A legfontosabb persze a január elsejével életbe lépett 6,8 százalékos energiaár-emelés volt, emiatt – illetve az eladott villamos energia mennyiségének 1,55 százalékos növekedése nyomán – az árbevétel az inflációt jócskán meghaladva nőtt. Az adatok több mint 25 milliárd forintos, az előző év azonos időszakához képest 16,06 százalékkal magasabb bevételről tanúskodnak.

A szolgáltatóknál meghatározó hálózati veszteséget viszont nem sikerült jelentősen csökkenteni, igaz a magas (14,66 százalékos) első negyedévi rátával szemben – az időjárásnak köszönhetően, valamint a fogyasztók folyamatos ellenőrzése révén – ez a hányad 12,97 százalékra mérséklődött, míg a mutató egész évre tervezett értéke 12,75 százalék. Annak ellenére, hogy a tavaly augusztusi áremelés csökkentette az árrést, a cég ezen mutatói is sokkal impozánsabbak. A bruttó fedezet 6,986 milliárd forintról 13 százalékot meghaladóan, 7,898 milliárd forintra nőtt. Az is jó jelnek számít, hogy a működési költségek kevésbé, 8,26 százalékkal mentek feljebb, s így 5,35 milliárd forintot tettek ki.

A negyven százalék feletti nyereségnövekedésnél egyébként ez esetben reálisabb képet fest a cég teljesítményéről az üzemi tevékenység 24,6 százalékos bővülése, mivel a nettó nyereség a félmilliárd fölé emelkedő pénzügyi eredményen (37 százalékos bővülés) kívül a csökkenő adófizetési kötelezettségnek (689 millióról 567 millió forintra) is betudható. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik