Gazdaság

BORSODCHEM – Nincs növekedés

Vegyes tendenciák mutatkoztak a félév végére a petrolkémiai iparágban. Nyugat-Európában mérséklődő kereslet mellett csökkentek a PVC árak, míg Délkelet-Ázsiában az élénkülő gazdaság miatt növekedett a műanyag iránt az érdeklődés. Ennek hatására 25 százalékkal emelkedett ez utóbbi régióban a PVC ára. A közép-európai térségben a délszláv válság hatott kedvezőtlenül a műanyagtermelő cégekre.

Az erősen ellentétes globális tendenciáknak megfelelően a BorsodChem (BC) továbbra is csökkenő eredményekről számolt be, igaz a féléves számok így is pozitív meglepetést jelentettek az elemzőknek.

A cég nettó árbevétele 9 százalékkal csökkent a múlt év azonos időszakához képest. Ezt elsősorban az okozta, hogy a PVC por jegyzési ára márkában számolva 19,5 százalékkal, míg a ténylegesen érvényesíthető árszint 26 százalékkal csökkent. Így nem csoda, hogy a PVC-ből származó árbevétel több mint 20 százalékkal csökkent. A viszonylagos stabilitás, a nem ciklusérzékeny MDI üzletágnak köszönhető, az ebből származó árbevétel ugyanis 15 százalékkal bővült.

A 3,6 milliárd forintos nettó eredmény jócskán elmaradt a tavalyi féléves adattól. Ezen belül a második negyedévben csaknem ugyanannyi nyereséget termelt a társaság mint az elsőben.

Közben viszont jelentős beruházásokat hajtott végre. Áprilisban növelte kapacitását magyarországi telephelyein, s beindította TDI (műanyag-alapanyag) programját. Ez utóbbival olyan üzletágstruktúrát alakít ki, amely a későbbiekben stabil növekedési lehetőséget ígér.

Az elemzők véleménye megoszlik a vegyipari vállalat eredménykimutatásáról. Többen úgy vélik, a vállalat gyorsjelentésében foglaltak gyenge teljesítményt tükröznek. Mások szerint viszont a műanyagipari mélypont ellenére a BorsodChem megőrizte stabilitását, s a mostani konszolidált eredmény egy jó éves eredmény előfutára lehet. –

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik